
La crisi sanitària, econòmica i social provocada pel coronavirus ha tingut un impacte brutal sobre els Centres Especials de Treball (CETs) que ocupen persones amb trastorn mental i discapacitat. Segons un observatori realitzat per AMMFEINA, 3 de cada 4 d’aquests centres va tancar durant el 2020.
Però això no només ha estat per una situació sobrevinguda com la pandèmia, sinó que ha estat la gota que ha fet vessar el got per un sector que ja afrontava una situació de greu fragilitat econòmica abans. Les entitats socials que estan al capdavant han hagut de fer front a un llarg període d’infrafinançament, una situació agreujada per l’increment del 35% de la massa salarial de les plantilles en només tres anys, a conseqüència de les pujades del Salari Mínim Interprofessional (SMI) entre 2017 i 2019.
Del total d’entitats enquestades que reconeix acabar l’any amb pèrdues, el 67,7% fixa la caiguda de la facturació al voltant del 25% i la resta apunta que serà encara superior. “És una responsabilitat pública garantir les oportunitats d’ocupació de les persones amb discapacitat o amb problemes de salut mental, dos col·lectius que tenen una taxa d’atur del 43%, molt per sobre del de la resta de població, i que tenen el dret, com tothom, a una vida laboral digna”, apunta el director de Dincat, Carles Campuzano.
Davant d’aquest escenari, el sector de la discapacitat intel·lectual i la salut mental insten l’Administració a incrementar la dotació pressupostària per no agreujar les conseqüències de la crisi sobre dos grups de població especialment vulnerables. Alhora, l’urgeixen a dissenyar un pla de xoc que pal·liï els efectes de la pandèmia, posi fi a l’infrafinançament crònic del sector social i aposti de manera ferma per les entitats d’iniciativa social.
“Només així, amb mesures que blindin l’ocupació dels CETs, es podrà garantir que aquests centres compleixin amb la missió amb què es van crear i que malgrat tinguin, com qualsevol empresa, una finalitat productiva preservin la seva funció social i serveixin per garantir un lloc de treball remunerat a persones que d’altra manera tindrien moltes dificultats per treballar”, apunta el president d’AMMFEINA, Francisco Villegas.
Des d’aquests dos sectors apunten que el pla de xoc haurà de contemplar inversions no només per frenar l’impacte de la pandèmia, sinó també per compensar l’infrafinançament i el dèficit que suporten des de fa anys, per preservar els llocs de treball dels CETs.
L’any 2018, els 205 CETs existents a Catalunya facilitaven ocupació a 16.333 persones amb discapacitat, de les quals 9.500 eren persones amb un trastorn de salut mental o amb discapacitat intel·lectual, els dos grups de població que de manera estructural registren taxes més baixes d’ocupació.