Dimecres, 30 novembre 2022
Dimecres, 30 novembre 2022
IniciCulturaEl sector demana més compromís amb els drets de les persones amb...

El sector demana més compromís amb els drets de les persones amb discapacitat

jornada-drets-persones-amb-discapacitat-cocarmi
La jornada va servir com acte reivindicatiu del sector // Foto: COCARMI

La jornada organitzada ahir pel Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat (COCARMI) amb motiu del 10è aniversari de la Convenció Internacional dels Drets de les Persones amb Discapacitat, es va convertir en un veritable acte reivindicatiu per demanar un major compromís de tota la societat, començant per les administracions i els polítics i acabant per les mateixes persones amb discapacitat, per avançar en l’efectiu compliment de la Convenció Internacional dels Drets de les Persones amb Discapacitat.

Així ho va expressar el president del COCARMI, Antonio Guillén, que va lamentar que tot i el temps que ha passat des de la seva aprovació “no hem avançat gaire” i va admetre que “gran part del que queda per fer està a les nostres mans”, referint-se a les mateixes persones amb discapacitat.

Banner 300x250px EnBucle3

La jornada ‘10 anys de la Convenció dels Drets de les persones amb Discapacitat. Ens queda gaire per fer? va comptar també amb la presència del president del Comité Español de Representantes de Personas con Discapacidad, Luis Cayo Pérez, que va recalcar que aquesta convenció ha estat la primera que s’ha aprovat al segle XXI i és la decisió amb més

rellevància per al col·lectiu. Al seu parer, ha de ser “el marc orientador de les polítiques de discapacitat en els propers 10 anys”, i tot i ser en el tercer o quart lloc de les prioritats de l’agenda política, “ha de tenir efectes de gran abast en camps com l’educació o l’ocupació, fonamentals per a la inclusió de les persones amb discapacitat a la societat”. Així mateix va demanar a les entitats, com agents polítics que són, que pressionin i treballin per “liderar” el procés d’aplicació de la Convenció “i siguem agents de la nostra pròpia inclusió”, per aconseguir el veritable apoderament del col·lectiu.

La directora de l’Observatori de la Discapacitat i vicepresidenta del COCARMI, Pilar Díaz, per la seva banda, va presentar L’estratègia Europea sobre Discapacitat 2010-2020, així com diferents dades sobre la situació de les persones amb discapacitat a Espanya (en educació, ocupació, accessibilitat, oci, etcètera) en relació amb el conjunt d’Europa. Unes dades que reflecteixen aquells aspectes en què cal treballar més intensament. En la major part d’aspectes estudiats, la situació de les persones amb discapacitat a l’Estat és pitjor que a la resta d’Europa, i és especialment preocupant la taxa d’abandonament dels alumnes amb discapacitat abans d’acabar l’ensenyament obligatori, que arriba al 43% (és del 25% a nivell general) i és la taxa més alta d’Europa.

Després d’aquestes intervencions va tenir lloc una taula d’experiències moderada pel secretari general del COCARMI, Enric Botí i en la que van intervenir Josep Solé, advocat i director de la Fundació Tutelar de les comarques Gironines; la directora de la Fundació Gerard, Carme Fernández; i el president de l’Associació per la Integració Laboral de Mossos d’Esquadra, Àngel Gómez Quintero.

En aquesta taula es van abordar diferents temes relacionats amb l’aplicació de la Convenció com “la vulneració sigil·losa i sistemàtica del dret a l’escola inclusiva”, l’article 12 de la Convenció que reconeix la igualtat davant la llei de les persones amb discapacitat o la vulneració dels drets laborals de mossos, policies locals i bombers per part de les administracions públiques, en casos de discapacitat sobrevinguda.

La Jornada va ser clausurada per la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, que va admetre que encara que “queda molt per fer” s’ha avançat molt i s’han fet  moltes coses i en aquest sentit va recordar la recent constitució del Consell de la Discapacitat a Catalunya.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

2 COMENTARIS

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat-spot_img

ÚLTIMES NOTÍCIES

CatalàEspañol
Skip to content