Dilluns, 6 desembre 2021
IniciEntitatsXarXaJoves, un nou programa d’acompanyament integral a joves amb problemes de salut...

XarXaJoves, un nou programa d’acompanyament integral a joves amb problemes de salut mental

programa xarxajoves salut mental
El programa vol fer un acompanyament integral als joves amb problemes de salut mental // Foto: Wikimèdia Commons

La Federació Salut Mental Catalunya posarà en marxa aquesta tardor XarXaJoves, un projecte amb l’objectiu de és facilitar la recuperació dels adolescents i joves amb problemes de salut mental d’entre 16 i 25 anys a través de la seva participació social en tots els àmbits de la vida.

El projecte s’inicia amb tres experiències pilot de la mà dels Clubs Socials La Brúixola (de l’entitat Salut Mental Ponent, a Lleida), Cap Endavant (de l’entitat AREP, a Barcelona) i Gramenet (de la Fundació Salut Mental Catalunya, a Santa Coloma de Gramenet), durant els propers dos anys. Si l’avaluació demostra la seva eficàcia, l’objectiu serà la seva inclusió en la cartera de serveis de la Generalitat de Catalunya.

fiare banca etica crowdfunding

Les accions del XarXaJoves escapen de les dinàmiques pròpies de les institucions hospitalàries, complementant així el procés terapèutic però donant un altre tipus de resposta a l’adolescent i al seu patiment:

– Acompanyant-lo cap al món educatiu i laboral.

– Fent reforç i seguiment de la seva vinculació amb els serveis sociosanitaris.

– Promocionant la vinculació amb entitats de lleure de fora del mon de la salut mental.

– Afavorint la socialització i el suport entre iguals.

– Potenciant, en definitiva, el seu procés de recuperació i apoderament.

El projecte XarxaJoves vol acompanyar i donar suport i recursos suficients als joves que, de vegades, no fan la transició dels centres de salut mental infantil als d’adults, i abandonen el tractament i el contacte social. L’estigma per tenir un problema de salut i la por al que diran, sovint, estan al darrere d’aquest aïllament, que de vegades es tradueix en fracàs escolar i laboral.

L’eix d’aquest projecte estarà en els Clubs Socials de les entitats que hi participen, que són el primer recurs social especialitzat de referència en l’àmbit de l’atenció de la salut mental. A través d’ells es fomenta fomenta la relació de la persona atesa amb el seu entorn immediat, el seu arrelament a la comunitat en general i el seu futur vincle amb la resta dels serveis existents a la xarxa i, en definitiva, afavoreix l’exercici de la seva plena ciutadania amb normalitat.

Cal recordar que segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), una de cada quatre persones patirà un problema de salut mental al llarg de la seva vida, i un 75% d’aquests comencen abans dels 18 anys. A més, apunten que les taxes de depressió i ansietat han augmentat entre els adolescents fins a un 70% en els últims 25 anys.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de les últimes notícies del món de la diversitat funcional a Catalunya

Fes-te subscriptor Premium

Si vols tenir accés a totes les notícies publicades al Diari, l'agenda del sector, i informació sobre subvencions, ajudes, convocatòries, recursos i moltes més coses, subscriu-te a la Newsletter Premium

Redacció/Fonts
diari de la Discapacitat / El digital de la diversitat funcional a Catalunya

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat-spot_img

ÚLTIMES NOTÍCIES