31.4 C
Barcelona
Dissabte, 15 agost, 2020

Una de cada 5 persones infectades amb el virus de l’hepatitis C a Catalunya ho desconeix per complet

Destacades

Estudi de la mobilitat de les persones amb discapacitat en transport públic a BCN

TMB ha analitzat per primera vegada les característiques i necessitats de les...

El Govern invertirà 50M€ per protegir l’àmbit residencial de possibles rebrots de Covid-19

El Govern de la Generalitat de Catalunya continua centrat en la lluita...

El sector de la discapacitat urgeix a la creació d’un comitè d’emergència per la Covid-19

El Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat (COCARMI), ha demanat...
Redacció/Fonts
Redacció/Fonts
diari de la Discapacitat / El digital de la diversitat funcional a Catalunya
alba vergès roda premsa virus hepatitis c
La consellera de Salut durant un moment de la roda de premsa sobre l’impacte de l’hepatittis C a Catalunya // Foto: gencat

A Catalunya, s’estima que unes 30.000 persones estan infectades activament amb el virus de l’hepatitis C (VHC). Aquesta xifra seria sensiblement superior si s’incloguessin determinats col·lectius més vulnerables de població. Aproximadament un 20% desconeix que està infectat. Aquesta dada recollida en un estudi posa de manifest que enguany hagi estat encara més rellevant l’adhesió de Catalunya al Dia Mundial de les Hepatitis Víriques, commemorat diumenge i promogut l’Organització Mundial de la Salut (OMS), amb l’objectiu de subratllar la importància de prendre consciència de la necessitat de diagnosticar els casos ocults i vincular-los de forma eficient a l’atenció especialitzada i a l’accés precoç al tractament. 

Durant la roda de premsa de presentació de dades i novetats per a prevenir i controlar l’hepatitis C a Catalunya, la consellera de Salut, Alba Vergés, va destacar que “el nostre gran repte és diagnosticar les anomenades poblacions ocultes d’Hepatitis C i garantir-los un accés precoç al tractament”. “Aquestes poblacions ocultes són claus per poder arribar a l’eliminació definitiva de l’hepatitis C a Catalunya” va reblar la consellera, que va explicar que el Govern de la Generalitat ha assumit el cost total del tractament. “No hi ha hagut mai cap ajuda econòmica de l’Estat espanyol. Nosaltres, assumim, a les nostres espatlles, eliminar l’hepatitis C del nostre país. És un esforç enorme pel Govern però que assumim per responsabilitat”.

Per la seva part, el director del Programa de Prevenció, Control i Atenció al VIH, les ITS i les Hepatitis Víriques (PCAVIHV), Joan Colom, va avançar que “en menys  de dos anys, al 2021, Catalunya estarà en posició de microeliminar l’Hepatitis C de les presons catalanes”. I d’altra banda, en el cas dels col.lectius amb més prevalença de la malaltia, com els usuaris de drogues, Colom va destacar “ la importància de diagnosticar i tractar-los en el mateix centre on són atesos habitualment, sense que hagin de recórrer als circuits assistencials convencionals. En aquest cas, doncs, ser tractats en el mateix CAS, Centre d’Atencio i Seguiment de les drogodependències”. 

I finalment, el secretari de Salut Pública, Joan Guix, va explicar “que no hi ha cap vacuna per l’Hepatits C però sí que hi ha un tractament senzill, força breu i molt efectiu. En gairebé el 97% dels casos cura la malaltia”.

 De fet, un dels objectius claus del Pla de prevenció i Control de la Hepatitis C, aprovat pel Govern fa unes setmanes, és el diagnòstic precoç d’infeccions ocultes, tant en població general (a través de l’atenció primària) com en poblacions clau que poden córrer un alt risc d’infecció i que, generalment, no estan tan vinculats al sistema sanitari. A través del Pla, Catalunya és pionera en actuacions per a la cerca activa de la infecció: per exemple, des de l’any passat, els laboratoris de l’Institut Català de la Salut (ICS) implementen uns tests que agilitzen la detecció d’infeccions en un sol pas i amb una única extracció de sang.

D’altra banda, pel que fa als grups clau on s’està emfatitzant el cribratge i l’accés al tractament –persones que s’injecten drogues, internes en centres penitenciaris, coinfectades amb el VIH, procedents de països amb altes prevalences del VHC, o que tenen pràctiques sexuals de risc sense protecció-, també s’estan fent accions remarcables. Per exemple, un projecte pilot on s’ofereix la prova ràpida en sang seca entre persones procedents de països amb altes prevalences del VHC, o les gairebé 1.000 proves ràpides d’anticossos de VHC repartides en el que portem d’any a persones consumidores de drogues a la Xarxa d’Atenció a les Drogodependències. 

L’hepatitis C, una de les 15 primeres causes de mortalitat a Catalunya

L’hepatitis C és una de les que conformen el grup de les hepatitis víriques, que es troben entre les malalties amb més càrrega de morbi-mortalitat al món, superior a la sida, a la tuberculosi o a la malària. Per això, l’OMS les ha prioritzat dins dels Objectius de desenvolupament sostenible (2030), ja que causen 1,34 milions de morts anuals, provoquen 2 de cada 3 morts per càncer de fetge i afecten, sense que ho sàpiguen, a prop de 300 milions de persones al món. 

Pel que fa a l’VHC, l’OMS estima que la infecció afecta al món a 71 milions de persones (un 1% de la població), i causa la mort a gairebé 400.000 persones cada any. A Catalunya, la taxa de mortalitat és d’11,53 per 100.000 habitants, el que implica que segueixi sent una de les 15 primeres causes de mortalitat en la població catalana. L’hepatitis C és una infecció viral de caràcter crònic que cursa de forma asimptomàtica en la majoria dels casos i que, a llarg termini, és la primera causa de malaltia hepàtica greu, com ara la cirrosi i l’hepatocarcinoma.

Un tractament efectiu, senzill i curt

Tot i això, és una malaltia prevenible i curable amb els tractaments actuals i, en això, Catalunya està dedicant molts esforços i és capdavantera en l’adopció i implementació de mesures per disminuir la incidència, la morbiditat i la mortalitat associada a aquesta infecció. En aquest sentit, una vegada detectada, és clau assegurar la provisió de tractament a totes les persones afectades.

A Catalunya, en els darrers 5 anys, han rebut tractament 28.000 persones, amb una despesa total de 323,4 milions d’euros. Segons el Registre de pacients i tractaments del Servei Català de la Salut (CatSalut), l’any passat es van tractar 5.605 persones, amb una edat mitjana de 56 anys i una distribució per sexe del 58% homes i 42% dones. La durada de tractament més freqüent va ser de 8 setmanes en el 51% dels casos i de 12 setmanes en el 49% restant. Actualment, el tractament –oral i sense efectes secundaris- aconsegueix unes taxes de curació a les 12 setmanes del 96,4%, encara més superior que el de fa un parell d’anys, quan no superava el 94%.

A més, durant l’any passat i aquest 2019 s’ha format a professionals d’atenció primària, dels Centres d’Atenció i Seguiment de Drogodependències, a persones que consumeixen drogues i als agents de salut comunitària internacional, per a garantir, de forma pràctica i efectiva, la vinculació directa a tractaments. 

Cal recordar que el Govern català va crear l’any 2017 el Programa de prevenció, control i atenció al VIH, infeccions de transmissió sexual i les hepatitis víriques(PCAVIHV), un programa integrat a la Secretaria de Salut Pública del Departament de Salut i únic a l’Estat Espanyol per a planificar, impulsar, coordinar i avaluar les actuacions que es duen a terme a Catalunya per disminuir la incidència d’aquestes infeccions i millorar l’atenció a les persones afectades. 

Accions de sensibilització en motiu del Dia Mundial

Des del PCAVIHV s’ha donat suport a les iniciatives que s’han fet arreu del territori des de les diferents entitats en motiu del Dia Mundial de les Hepatitis Víriques, com la Caminada de visibilització de les hepatitis víriques i les malalties hepàtiques, que organitza cada any l’Associació catalana de Pacients d’hepatitis (ASSCAT). 

En aquest sentit, l’Agència de Salut Pública de Catalunya ha elaborat diferents materials divulgatius emmarcats dins de les accions de sensibilització que s’estan duent a terme durant tot l’any. El pòster d’enguany està alineat amb el lema d’enguany de l’OMS #Findthemissingmillions

Subscriu-te a la Newsletter

Per rebre al teu correu les últimes notícies, ofertes i anuncis exclusius del diari de la DisCapacitat

- Advertisement -

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat -
- Publicitat -

Últimes notícies

El CERMI demana a Europa protegir els drets dels passatgers amb discapacitat en el transport aeri

Catorze anys després de l’aprovació del Reglament sobre els drets de les...

Estudi de la mobilitat de les persones amb discapacitat en transport públic a BCN

TMB ha analitzat per primera vegada les característiques i necessitats de les persones amb discapacitat en el...

Barcelona publica la resolució definitiva de la convocatòria de subvencions 2020

Amb data 6 d’agost, el Butlletí Oficial de la Província de Barcelona ha fet pública la Resolució...

Finalitzen les obres de millora d’accessibilitat del pàrquing de l’Hospital Universitari de Vic

L’Hospital Universitari de Vic i Osona Salut Mental compte des d’ara amb un espai d’aparcament més accessible...

Arriba la Festa Major de Gràcia en format virtual i amb programa d’activitats inclusives

Del 14 al 21 d’agost tindrà lloc la celebració de la Festa Major de Gràcia, que per...

també pot interessar-te

- Advertisement -