Dilluns, 20 maig 2024
spot_img
IniciINCLUSIÓ SOCIALL'app LibRe combat les restriccions aplicades a les persones amb discapacitat intel·lectual

L’app LibRe combat les restriccions aplicades a les persones amb discapacitat intel·lectual

Creada per Plena Inclusió Espanya, l’eina d’accés gratuït per a residències i altres serveis públics i privat, avalua 78 tipus de pràctiques restrictives que vulneren els drets del col·lectiu

app LibRe plena inclusió espanya que combat les restriccions aplicades a les persones amb discapacitat intel·lectual
Residents de l’hogar verd d’Apadis posen somrients junt a una professional del centre // Foto: Jorge Villa

Plena inclusió Espanya ha dissenyat l’eina LibRe per a ús per professionals que treballen amb persones amb discapacitat intel·lectual en entorns institucionalitzats, persones grans en residències, persones amb malaltia mental i menors en entorns restrictius.

L’aplicació s’ha testat al llarg de l’any 2022 amb gairebé 120 entitats que han participat en el procés de pilotatge. “El gener del 2024 l’hem presentat com una eina d’accés lliure per a qualsevol entitat de l’àmbit sociosanitari, no només de persones amb discapacitat intel·lectual”, explica la coordinadora de Salut Mental de Plena inclusió a Espanya, Inés Guerrero en una entrevista a Servimedia.

L’app LibRe, ‘Lliure de Restriccions’, és “totalment nova no només a nivell estatal, sinó també europeu”, assegura. “Hem ampliat la gamma d’indicadors que recollia la llista de restriccions anterior que era la del Regne Unit”, explica Guerrero. La veritat és que aquest dispositiu recull “fins a 78 ítems, a més de tenir el valor de ser digital”. Aquest projecte ha començat a partir d’uns grups focals formats per persones usuàries de sis entitats.

En el disseny han participat més de 500 persones i han col·laborat diferents institucions com l’Institut Universitari d’Integració a la Comunitat de la Universitat de Salamanca (Inico), la Fiscalia General de l’Estat o la xarxa ‘Tots som Totes’ de plena inclusió.

Aquesta ambiciosa eina està adreçada a professionals que treballen amb persones amb discapacitat intel·lectual en entorns institucionalitzats, però també amb persones grans en residències, persones amb malaltia mental i menors en entorns restrictius.

El director de Plena inclusió d’Espanya, Enrique Galván, assegura que aquest dispositiu ofereix “un diagnòstic de l’ús de les restriccions que estan operant en un context professional”. A més, genera un pla de treball per millorar la situació “amb la dimensió de l’ètica aplicada a la cura sempre present”, apunta.

Inés Guerrero explica que “en una primera fase cal un procés de reflexió sobre si s’estan vulnerant alguns drets de les persones en situació de dependència”. “L’ideal és que participi el nombre més gran possible de perfils (familiars, professionals, amistats, veïns, companys i companyes, etc.) que coneguin la persona amb discapacitat intel·lectual, i per descomptat, sempre tenint en compte la seva veu i voluntat” .

Més lliures al Centre Apadis

A l’Associació de Pares de Persones amb Discapacitat de Sant Sebastià dels Reis (Apadis) treballen amb aquesta aplicació. “Nosaltres apliquem les mesures, però no les vivim”, addueix Juan Carlos Pascual, tècnic de l’associació. “L’experiència de la persona amb discapacitat intel·lectual és allò que marca les prioritats”. Qualsevol persona es pot sotmetre a mesures restrictives, convisqui en un context institucional (hospitalari, escolar, residencial) o comunitari.

“Quan es parla de mesures restrictives tendim a pensar en les mecàniques, tipus cingles als llits”, diu Pascual. “Però van més enllà”, com ara, “des del control del tabac de les persones fumadores o dels diners; ia nivell farmacològic, també el control dels medicaments que se’ls solen administrar per contenir la persona”.

Aquesta iniciativa s’emmarca en el projecte europeu Transformació Digital per a la Inclusió (TDI) i ha tingut una gran acceptació entre més d’un centenar d’entitats, subratlla la coordinadora de Salut Mental de Plena inclusió Espanya, Inés Guerrero.

LibRe requereix temps i dedicació per alimentar amb un gran volum de dades a aquesta completa eina. A canvi, l’app ofereix un pla que garanteix una vida lliure de restriccions per a persones amb discapacitat intel·lectual.

- PUBLICITAT -

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content