Dilluns, 22 abril 2024
spot_img
IniciEDUCACIÓ INCLUSIVAUn programa pioner a l’Escola Arboç millora l’estat nutricional i d’hidratació de...

Un programa pioner a l’Escola Arboç millora l’estat nutricional i d’hidratació de l’alumnat amb pluridiscapacitat

L’èxit del projecte té continuïtat amb la signatura d’un acord amb la Confederación ASPACE i la FEPCCAT

programa nutició escola eduació esepcial arboç
Uns nens que han participat al programa de l’escola Arboç // Foto: Fundació el Maresme

El Consorci Sanitari del Maresme (CSdM), juntament amb la Fundació El Maresme i la Fundació Furega, han portat a terme entre els anys 2019 i 2023 un programa pioner per millorar l’estat nutricional i d’hidratació de l’alumnat de l’escola d’educació especial l’Arboç.

Aquest programa, exemple de col·laboració entre l’àmbit sanitari i educatiu, ha fet una avaluació deglutòria, nutricional i d’higiene oral; una intervenció formativa a personal docent i famílies i una adaptació a les dietes perquè els alumnes puguin fer una ingesta segura i equilibrada a nivell de nutrició.

El projecte de l’Arboç va començar per un estudi d’avaluació on varen participar un total de 33 alumnes i que va permetre observar que presentaven disfàgia (dificultat greu per empassar) i que, degut a la complexitat del maneig d ́aquest trastorn, la majoria patia malnutrició i no s‘hidratava correctament.

“El 100% de l’alumnat mostrava alteracions importants en la ingesta d’aliments i sòlids ja que la majoria està afectada per importants lesions neurològiques i presenta retards en el desenvolupament psicomotor, el que dificulta que puguin succionar, mastegar o deglutir. Això té com a conseqüència que es poden ennuegar si no prenen una dieta adaptada i que és molt més difícil mantenir una correcta nutrició”, afirma Pere Clavé, especialista mundial en disfàgia i director de recerca del CSdM.

Per tal de millorar aquesta situació clínica, es va dissenyar un pla d’intervenció per a proporcionar dietes de textura modificada i líquids amb diferents nivells de viscositat adequats a les necessitats de l’alumnat. Així, actualment el 93% de l’alumnat de l’escola l’Arboç s’acaba diàriament la dieta de textura modificada i ha duplicat la quantitat d’ingesta hídrica en el temps que estan al centre educatiu.

Conveni ASPACE i FEPPCCAT vinculat al projecte

Els bons resultats del projecte han fet que enguany se signés un acord amb la Confederación ASPACE i amb FEPCCAT per realitzar activitats de formació i recerca vinculades al projecte. 

Pel gerent del CSdM, Rafael Lledó, “Estem molt orgullosos d’aquest conveni, que és fruit del compromís per traslladar la nostra recerca a projectes en benefici de col·lectius de la comarca del Maresme, en aquest cas, per millorar el maneig de la disfàgia que presenta la majoria d’alumnes de l’escola. És una gran satisfacció que aquesta iniciativa, sorgida de la nostra política de responsabilitat social corporativa, s’estengui al conjunt del país i formi part dels programes del Catsalut per atendre l’alumnat amb necessitats especials de salut”.

Per la seva part, el director gerent de la Fundació El Maresme, Albert Vidal, ha destacat que “tenir com a partners a experts i referents mundials en disfàgia i en l’atenció a persones amb paràlisi cerebral i grans necessitats de suport garanteix l’èxit d’aquesta actuació. Ens satisfà que la ciència també posi el focus en un col·lectiu que, no per ser minoritari, es mereix una qualitat nutricional com qualsevol altra persona. També creiem que el conveni entre serveis amb diferents experteses suposa un pas endavant en l’atenció que podrem donar al nostre alumnat”.

Per Manuela Muro, presidenta de la Confederación ASPACE, és un fet molt important “treballar juntament amb un grup de professionals experts en deglució des de la realitat de les persones amb grans necessitats de suport. L‘Hospital de Mataró ens brindarà un suport important per desenvolupar l’estudi de les persones amb paràlisi cerebral i problemes d’alimentació aportant solucions per a la hidratació”.

En aquest sentit, Mercè Batlle, presidenta de FEPCCAT, considera que un acord com aquest “ens marca la línia a seguir quant a la importància que entitats de diferents naturaleses uneixin esforços i recursos per millorar la sensibilització, formació i investigació al voltant de l’alimentació de les persones amb paràlisi cerebral i pluridiscapacitat. La inclusió de la conscienciació de la societat com a objectiu addicional també mostra una visió més àmplia i compromesa amb la causa, cosa que sens dubte pot generar un impacte més gran en la societat en general”.

- PUBLICITAT -

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content