Dimarts, 20 febrer 2024
IniciGENT GRANUn estudi revela la manca d’adaptació de les aplicacions d’exercici a les...

Un estudi revela la manca d’adaptació de les aplicacions d’exercici a les necessitats de la gent gran

Investigadors del Parc Sanitari Pere Virgili i la UOC analitzen una quinzena d’apps per comprovar la seva idoneïtat

aplicacions d'exercici per a la gent gran
L’activitat física és important per un envelliment saludable // Foto: gencat

En una investigació conjunta entre el fisioterapeuta del Parc Sanitari Pere Virgili, Luis Soto, i experts en salut digital de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), s’ha dut a terme un anàlisi de les aplicacions mòbils d’exercici disponibles a les principals botigues digitals, amb l’objectiu de verificar la seva idoneïtat en la prescripció virtual d’exercici per a les persones grans.

Segons Soto, en el context actual, és crucial promoure l’activitat física com a via cap a un envelliment saludable, incloent-hi exercicis de força i potència i minimitzant el comportament sedentari. No obstant això, també assenyala la importància de l’optimització i adaptació de les prescripcions d’exercici segons factors com la intensitat, el volum, la freqüència i la progressió.

El treball, publicat per la Societat Britànica de Geriatria, destaca per ser una revisió sistemàtica que utilitza mètodes rigorosos de recerca, tot partint dels marketplaces d’aplicacions dels telèfons mòbils en lloc de bases de dades i cercadors científics convencionals. Aquest enfocament ofereix informació rellevant sobre les aplicacions més accessibles i possiblement utilitzades per les persones a prop nostre.

Dels més de 8.000 aplicacions d’exercici analitzades de l’App Store i la Play Store, es van seleccionar quinze que compleixen criteris com més de 10.000 baixades, orientació a gent gran, actualitzacions recents, disponibilitat en anglès i no ser exclusives d’una disciplina concreta.

Els resultats de l’anàlisi revelen una manca d’aplicacions que s’adaptin a les necessitats cognitives dels usuaris. Els investigadors subratllen la importància que les aplicacions per a gent gran siguin simples, intuïtives i adaptades a les seves capacitats. A més, destaquen la necessitat d’incloure els usuaris en els processos de desenvolupament i assegurar una representació adequada dels diferents nivells socioeconòmics i coneixements tecnològics.

Soto insisteix en la importància de revisar la tecnologia tant quantitativa com qualitativament. L’estudi, centrat en oferir una visió qualitativa de les aplicacions disponibles per a professionals de la salut, remarca la importància de basar-se en l’evidència científica.

Finalment, es constata que només una de les quinze aplicacions analitzades està fonamentada en evidència científica, segons l’anàlisi de PubMed. Les institucions participants en aquest estudi inclouen el Parc Sanitari Pere Virgili, la UOC, la Fundació HiTT, Qida i la Facultat de Psicologia, Ciències de l’Educació i l’Esport de Blanquerna (Universitat Ramon Llull).

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content