Dimecres, 15 gener 2025
IniciRECERCA I TECNOLOGIAUn assistent virtual per a persones sordes guanya la primera edició del...

Un assistent virtual per a persones sordes guanya la primera edició del premi STEM Responsable

Impulsat per Nestlè reconeix treballs d'alt rigor científic de graduades en l'àmbit STEM que milloren la vida de les persones amb discapacitat

assistent virtual persones sordes premi stem responsable 2023
Foto de família de la I edició del premi STEM Responsable // Foto: UOC

Un assistent virtual telefònic per a persones sordes ha guanyat la primera edició del premi STEM Responsable, impulsat per Nestlè, que reconeix treballs d’alt rigor científic de graduades en l’àmbit STEM (ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques, per les seves sigles en anglès) que contribueixen a millorar la qualitat de vida de persones amb discapacitat.

L’estudiant de l’UOC, Marta Vázquez, ha estat la creadora d’aquest assistent persones perquè les persones sordes puguin contactar amb el telèfon 112 d’emergències. Gemma Fàbregas, amb el projecte Jo també llegeixo, per a nens i nenes amb discapacitat intel·lectual, i Mónica Romero, amb el seu treball sobre l’aplicació de mètodes d’aprenentatge semisupervisat per al reconeixement de la parla en persones amb afàsia, han obtingut el segon i tercer premi, respectivament.

A Espanya, una de cada deu persones reconeix problemes d’audició. Marta Vázquez n’és una: és sorda amb implants coclears.

-PUBLICITAT-

La Marta es va llançar al disseny d’un assistent virtual que facilités aquesta trucada i fes d’intermediari en les converses entre els tècnics d’emergències i les persones sordes, adaptant-la al que aquestes necessitin: parlar per escrit, fer servir la veu o rebre la informació en llengua de signes.

Segons la premiada, l’assistent té tres característiques: “La primera: està dissenyat per estar disponible per defecte. La segona: quan dius ‘hey, Google, truca al 112’, ja reconeix com interactues i adapta les respostes al que necessites i et pot respondre amb vídeos en llengua de signes (LSE). Tercera: també se’n poden beneficiar les persones sense discapacitat, que podrien trucar a aquest telèfon sense emetre cap so”.

Més enllà d’aquesta eina, la guanyadora del primer premi llança una reflexió de fons sobre per què s’ha presentat al repte d’aquest guardó: “La tecnologia continua evolucionant sense tenir-nos en compte (a les persones amb discapacitat). Som moltes, som variades i tenim l’oportunitat de ser dissenyadores, programadores…, de liderar aquests processos i posar el focus en l’àmbit professional i universitari sobre un problema que no sembla tan urgent a ningú“.

El segon premi va recaure en el projecte ‘Jo també llegeixo’, una aplicació perquè nens i nenes amb síndrome de Down, altres tipus de discapacitat intel·lectual o intel·ligència límit aprenguin a llegir.

Després d’una recerca molt exhaustiva, “vaig descobrir que hi havia un buit en el mercat: no vaig trobar cap aplicació que treballés el mètode de la lectura global enfocada a aquest segment de la població”, explica la seva creadora, Gemma Fàbregas. Avui, gràcies als premis STEM Responsable, impulsats per Nestlé, la Fundació Randstad i la UOC, aquest projecte és una realitat i més de 7.000 persones han après a llegir amb ell.

La tercera premiada va ser la Mónica Romero, amb el seu projecte per la millora de la qualitat de vida de les persones amb afàsia mitjançant l’avenç del reconeixement automàtic de la parla. 

“Els sistemes actuals mostren un reconeixement notablement inferior en comparació amb el de la parla convencional a causa de la dificultat d’identificar veus inintel·ligibles i l’escassetat de dades anotades en pacients amb afàsia”, explicar Romero.

La guardonada va aplicar innovadors mètodes d’aprenentatge semisupervisat al conjunt de dades AphasiaBank. Així va aconseguir “millores significatives en anglès i va establir un punt de referència per a l’espanyol fent servir menys d’una hora de parla anotada de pacients amb afàsia per a l’entrenament”. I afirma que l’impacte és considerable i rellevant: “En incrementar la precisió i el rendiment dels sistemes de reconeixement automàtics de la parla dels pacients amb afàsia, en facilitem la comunicació i la integració a la societat, la qual cosa eleva la seva independència i qualitat de vida“.

El premi STEM Responsable

El premi STEM Responsable, impulsat per Nestlé, a través del seu Global IT Hub Barcelona, la Fundació Randstad i la UOC, persegueix dues finalitats: donar visibilitat a les dones STEM (en l’àmbit de la ciència, la tecnologia, l’enginyeria i les matemàtiques) per la seva excel·lència i reconèixer l’impacte social de la tecnologia.

En aquesta primera edició, es posen en valor solucions que milloren la vida de les persones amb discapacitat. S’han atorgat tres premis: un primer premi de 1.500 euros, un segon de 1.000 euros i un tercer de 500 euros.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES