Dilluns, 20 maig 2024
spot_img
IniciGENT GRANTrobada de professionals a la jornada sobre salut cognitiva i intervenció precoç...

Trobada de professionals a la jornada sobre salut cognitiva i intervenció precoç de la Fundació Catalunya La Pedrera

Uns 150 professionals de tot el país es van donar cita a la jornada celebrada al Centre Cultural de Mollerussa sota el lema "Nous coneixements, nous reptes! Com projectar les darreres novetats sobre el deteriorament cognitiu en la intervenció precoç"

Fundació Catalunya La Pedrera - Jornada Mollerussa - 02
La jornada es va celebrar al Centre Cultural de Mollerussa // Foto: Fundació Catalunya La Pedrera

La Fundació Catalunya La Pedrera ha organitzat una jornada al Centre Cultural de Mollerussa, a la qual han assistit 150 professionals de tot Catalunya, així com representants d’institucions. Sota el lema “Nous coneixements, nous reptes! Com projectar les darreres novetats sobre el deteriorament cognitiu en la intervenció precoç”, aquest esdeveniment ha comptat amb la col·laboració de l’Ajuntament de Mollerussa i destacats ponents.

L’objectiu principal de la jornada era exposar les noves evidències i possibilitats de diagnòstic precoç en el deteriorament cognitiu, aportant una nova perspectiva de prevenció, derivació i tractament multidisciplinari en un marc d’atenció centrada en la persona. Amb la detecció precoç es pot determinar la posterior evolució de la malaltia, i és per això que els nous mètodes de cribatge i indicadors són clau per al futur, especialment en una població envellida.

Segons les xifres, al 2050 el nombre de persones majors de 60 anys es duplicarà, passant de l’11% del 2006 a un 22%. Al Pla d’Urgell, ja al 2022, el 19% de la població tenia més de 65 anys. A Espanya, es calcula que 900.000 persones pateixen demència, 100.000 a Catalunya, amb 14.000 casos d’inici precoç. Aquestes dades posen de manifest la necessitat de millores en la detecció i intervenció.

La Fundació Catalunya La Pedrera esdevé un punt de referència en salut cognitiva i envelliment al territori català, enfortint els seus vincles amb altres entitats i serveis del sector sanitari.

Mònica Duaigües, responsable d’envelliment digne de la Fundació, va donar la benvinguda als assistents i va destacar el compromís de l’entitat a proporcionar eines i recursos per a un envelliment digne. Va destacar el programa de reforç de la memòria que ja atén a més de 2.000 persones grans a Catalunya.

L’Alcalde de Mollerussa, Marc Solsona Aixalà, també va destacar la importància d’aquests esdeveniments en clau de territori, subratllant la necessitat de descentralitzar-los. Va enfocar l’atenció en el rol de les àrees rurals en la salut i la importància de la col·laboració entre comunitats.

Els ponents van oferir una visió exhaustiva de la situació actual i les novetats en el camp de la salut cognitiva. El Dr. Javier Pagonabarraga va parlar de la importància de l’atenció en la simptomatologia neuropsiquiàtrica en fases primerenques, subratllant la necessitat d’un diagnòstic precís i personalitzat. Va destacar la importància de no associar els símptomes a l’envelliment sinó a possibles malalties neurodegeneratives.

Per la seva banda, el Dr. Gerard Piñol va fer èmfasi en la detecció precoç i els nous desafiaments, assenyalant la importància dels biomarcadors com a eina diagnòstica. Va ressaltar la possibilitat de prevenir algunes malalties degeneratives amb tractaments precoços.

La Dra. Cristina Molins va presentar un estudi sobre l’utilitat del cribatge poblacional de deteriorament cognitiu, posant de manifest la necessitat d’una detecció precoç per millorar la qualitat de vida dels pacients.

A la jornada també es van debatre qüestions com la influència dels factors de risc cardiovasculars, la col·laboració entre equips sanitaris, i els reptes actuals en la detecció i tractament del deteriorament cognitiu.

Amb aquesta jornada, la Fundació Catalunya La Pedrera ha posat de manifest la seva voluntat de continuar liderant iniciatives per a un envelliment digne i una millora en la qualitat de vida de les persones amb deteriorament cognitiu.

- PUBLICITAT -

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content