Dissabte, 2 desembre 2023
- PUBLICITAT -spot_img
IniciRECERCA I TECNOLOGIATornar a veure és possible gràcies a la connexió de cèl·lules cultivades...

Tornar a veure és possible gràcies a la connexió de cèl·lules cultivades a partir de cèl·lules mare

Científics asseguren que és un avenç crucial per a les persones amb trastorns oculars degeneratius

campanya 25N diba
tornar a veure gràcies a les cèl·lules mare
Imatge d’un ull // Foto: Servimedia

Tornar a veure és possible gràcies a la connexió de cèl·lules retinianes cultivades a partir de cèl·lules mare, ja que un recent estudi posa de manifest que és possible utilitzar cèl·lules de “retines de laboratori” com a “peces de recanvi” per als mateixos tipus de cèl·lules que s’han perdut al curs de les malalties de la retina i altres patologies oculars.

Investigadors de la Universitat de Wisconsin-Madison, als Estats Units, van aconseguir que cèl·lules retinianes cultivades a partir de cèl·lules mare puguin comunicar-se i connectar-se amb les seves veïnes, segons una nova investigació publicada recentment a la revista ‘Proceedings of the National Academy of Sciences’ ( PNES).

El nou de l’estudi va ser que els científics van demostrar la presència de connexions sinàptiques, col·locant aquestes retines de laboratori a un pas de poder ser provades directament en éssers humans, segons publica el diari argentí ‘La Prensa’, recollit per Servimedia.

El grup d’investigadors liderat per David M. Gamm va comprovar que la varietat de cèl·lules de la retina cultivades, anomenades fotoreceptors, “responien com les existents en una retina sana a diferents longituds d’ona i intensitats de llum, i que una vegada que se separaven de les cèl·lules adjacents al seu organoide, podien connectar-se amb les seves veïnes i crear cordons biològics anomenats axons”.

Campanya 25N Diputació de Barcelona

Segons els investigadors, l’anàlisi de l’experiment va permetre descobrir a més que els tipus de cèl·lules retinianes més comunes que formen sinapsi són els fotoreceptors, bastons i cons, que es perden en malalties com la retinosi pigmentària i la degeneració macular relacionada amb l’edat, igual que en certes lesions oculars.

El següent tipus de cèl·lula més comuna a formar sinapsi són les cèl·lules ganglionars de la retina, les quals es degeneren en trastorns del nervi òptic com el glaucoma. En conseqüència, aquest avenç podria fer front a les principals causes de ceguesa a nivell mundial.

Els especialistes van crear els organoides retinians (RO) derivats de cèl·lules mare pluripotents humanes (hPSC), que tenen la capacitat de formar totes les cèl·lules del cos. L’objectiu final és utilitzar les cèl·lules d’aquests organoides o “retines de laboratori” com a “peces de recanvi” per als mateixos tipus de cèl·lules que s’han perdut en el curs de les malalties de la retina i altres patologies oculars.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

SERVIMEDIA
SERVIMEDIA
© SERVIMEDIA. Aquesta informació és propietat de Servimedia. Només pot ser difosa pels clients d'aquesta agència de notícies citant Servimedia com a autor o font. Tots els drets reservats. Queda prohibida la distribució i la comunicació pública per tercers mitjançant qualsevol via o suport.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content