Teatro Accesible, una iniciativa social liderada per l’empresa de tecnologia i accessibilitat Aptent, ha conclòs amb èxit la seva 13a temporada, destacant per l’adaptació de més de 120 obres teatrals amb subtitulat i audiodescripció. Entre l’1 de setembre del 2023 i el 31 d’agost del 2024, es van dur a terme més de 250 activitats accessibles, incloent-hi 28 funcions amb elencs inclusius, beneficiant directament més de 1.000 persones amb discapacitat.
Amb una trajectòria consolidada, el projecte Teatro Accesible ha nomenat Lucía Mendoza Leiva com a nova Directora. Gestora Cultural i fins ara Distribuïdora del Projecte a Catalunya durant més de cinc anys, Mendoza liderarà el projecte amb un nou enfocament. La seva estratègia es centrarà en la diversificació de l’accessibilitat a nous espais i territoris. “Estem molt satisfetes amb els resultats d’aquest any. Hem aconseguit que més teatres s’acostin a l’accessibilitat i que les companyies coneguin les possibilitats creatives que ofereixen aquestes mesures”, ha explicat Mendoza, destacant també la col·laboració amb entitats que representen persones amb discapacitat i l’elaboració de nous projectes centrats en la diversitat i l’accessibilitat. La nova temporada 2024-2025 posarà un èmfasi especial en el treball amb companyies i teatres de petit format, amb l’objectiu d’oferir una cultura accessible més rica i diversa.
Durant aquesta última temporada, Teatro Accesible ha reafirmat el seu compromís amb l’accessibilitat cultural, aconseguint que 20 nous espais escènics realitzin representacions accessibles per primera vegada. Aquesta expansió ha arribat a noves ciutats com Màlaga, Almeria, Sant Narcís de Girona, Avilés, Vitòria i l’Escorial, garantint l’accés a la cultura en llocs on habitualment no es mostrava.
Els espais escènics amb més representació de funcions accessibles inclouen el Centre Dramàtic Nacional, que va realitzar 20 funcions adaptades; el Teatre Espanyol, amb 18 representacions accessibles; el Teatre Nacional de Catalunya, amb 11 funcions, i el Teatre Jovellanos de Gijón, amb 8 funcions adaptades amb subtitulat, audiodescripció i sistemes d’ajuda auditiva.
Un altre aspecte destacat de la temporada va ser l’accessibilitat musical. Stage Entertainment, la productora dels musicals “Aladdin” i “El Rey León”, va adquirir sistemes d’ajuda auditiva i va realitzar funcions accessibles amb audiodescripció per primera vegada. Festivals com “Fortaleza Sound” a Andalusia i “Alma Festival” a Madrid i Barcelona també van incorporar mesures d’accessibilitat com motxilles vibratòries i sistemes FM gràcies a la col·laboració amb Teatre Accessible.
A més, es van realitzar prop de 50 formacions en accessibilitat, tant en línia com presencials, dirigides a diferents entitats. Destaca la Xarxa d’Escoles d’Estiu de RedEscena i Capaz Perú, una associació que vetlla pels drets de les persones amb discapacitat a Lima, demostrant l’abast internacional del projecte.
Teatre Accessible ha enfortit la seva col·laboració amb 10 entitats dedicades a l’accessibilitat en diverses comunitats, incloent-hi Madrid, Andalusia, Catalunya, Illes Balears, la Comunitat Foral de Navarra i la Comunitat Valenciana. Entre aquestes entitats, s’inclouen l’Associació ASPAS, que treballa per millorar la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual, i la Fundació Music for All, un referent en l’accessibilitat musical a Espanya.
El projecte Teatro Accesible, amb la seva nova direcció i enfocament, continua sent un pilar fonamental en la promoció de l’accessibilitat cultural a Espanya, contribuint a una societat més inclusiva i diversa.