Aquest dimarts 29 d’octubre, el Palau de Congressos de Tarragona ha estat el punt de trobada per a més d’un centenar de professionals del sector de la salut i l’educació que han participat en la IV Jornada de Reflexió sobre l’Acompanyament Emocional de la Població Adolescent i Jove en el Desenvolupament Afectivo-Sexual. Organitzada per les conselleries de Salut Pública i Joventut de l’Ajuntament de Tarragona, aquesta jornada s’integra en les activitats del Mes de la Salut Mental, que enguany ofereix una programació gratuïta amb l’objectiu de sensibilitzar i implicar la ciutadania en la salut emocional dels joves.
Durant la jornada, celebrada a la Sala Genius del Palau de Congressos, els assistents han reflexionat sobre aspectes essencials per a l’acompanyament socioeducatiu en el desenvolupament afectivo-sexual, un àmbit d’especial rellevància per als professionals que treballen diàriament amb adolescents i joves. La inauguració ha anat a càrrec del conseller de Salut, Mario Soler, i el conseller de Joventut, Guillermo García de Castro, els quals han destacat la importància de la col·laboració entre famílies, institucions educatives i professionals de la salut per crear un entorn en què cada jove pugui comprendre i desenvolupar el seu món emocional de manera saludable.
L’esdeveniment ha comptat també amb la participació de M. Victòria Gómez, presidenta del Col·legi Oficial de Pedagogia i Salut, qui ha compartit orientacions pedagògiques en el camp de la sexualitat afectiva. Per la seva banda, la doctora Marta Maynar, metgessa del CAP Alcover i d’ITA Tarragona, ha tractat l’autocura de la sexualitat com a base per a un acompanyament conscient d’infants i adolescents.
Una taula tècnica d’experiències professionals ha completat la jornada, amb les intervencions de Lluis Romero, tècnic del SAI i LGTBI de l’Ajuntament de Tarragona; Mª Jesús Marco, de la Fundació Cambrodí; Clàudia Viñals, del Servei de Salut de l’Oficina Jove del Tarragonès; i Gemma Martínez, d’ASSIR i CODITA. Els experts han compartit experiències interdisciplinàries d’acompanyament emocional i educació afectivo-sexual, subratllant la necessitat de promoure una formació integral que inclogui la dimensió emocional de les relacions afectives i sexuals.
Aquest acte, un dels més destacats del Mes de la Salut Mental a Tarragona, marca el quart any d’una iniciativa que promou activitats gratuïtes per a tota la ciutadania, amb l’objectiu de fomentar la comprensió i el suport a la salut mental dels joves, des de principis d’octubre fins a finals de novembre.