SMCatalunya i la Federació Veus presenten una candidatura conjunta a les eleccions de l’IMPD

Edgar Vinyals i Xavier Comin són els dos representants escollits

La Federació Salut Mental Catalunya i la Federació VEUS han presentat la candidatura conjunta d’Edgar Vinyals i Xavier Comin, com a representants del seu moviment associatiu i de les persones amb problemes de salut mental com a candidats a les eleccions al Consell Rector de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD), l’organisme que representa el col·lectiu de la diversitat funcional i la discapacitat a Barcelona. Els candidats suplents són Marta Tubau de l’Associació sociocultural Matissos i Josep Aguilar i Triviño de l’Associació AFEMM Nou Barris.

edgar vinyals candidatura
Edgar Vinyals // Foto: Imatge cedida per SM Catalunya

Aquests són els punts que demanen en el seu programa electoral per uns comicis que se celebraran el proper 2 de juliol.

Banner Col·lectiu Ronda 300x600
 1. Defensar els drets i deures dels usuaris de Salut Mental, perquè puguin exercir com a ciutadans actius i representar-se per ell mateixos. La convenció de Nacions Unides ha suposat un pas endavant en el reconeixement de drets, però ens cal encara avançar molt perquè aquests siguin efectius en tots els àmbits. Treballarem, per tant, per assolir noves fites en aquest sentit, i aconseguir que s’apliquin les recomanacions i mandats que garanteixin la protecció dels drets i la seva correcta aplicació.
 2. Treballar per impulsar accions que contribueixin a disminuir l’estigma i permetin un tractament normalitzat i positiu per part de la societat vers les problemàtiques de salut mental. L’elevada discriminació associada a les problemàtiques de salut mental condiciona molts comportaments, limita l’accés a oportunitats i dificulta la participació i recuperació de les persones. Treballem per promoure iniciatives i estratègies que apostin per la lluita contra la discriminació. Volem una ciutat més inclusiva, que reconegui i incorpori a totes les persones.
 3. Promoure accions que contribueixin a l’apoderament de les persones amb problemes de salut mental i les seves famílies. El Pla europeu de salut mental assenyala la participació en primera persona i de les famílies com un aspecte essencial en el desenvolupament de polítiques públiques. El foment de l’apoderament és, per tant, un element cabdal que ha de permetre millorar la pròpia gestió de la situació i alhora contribuir a la defensa col·lectiva de millores en els tractaments i els serveis d’atenció públics, especialment a les unitats d’hospitalització. Volem impulsar iniciatives de formació i capacitació en aquest sentit.
 4. Apostar per una salut mental integral i transversal. Cal desenvolupar estratègies i models d’intervenció que promoguin una atenció més transversal de la salut mental, des del punt de vista de la prevenció, promoció i atenció des dels diversos àmbits: ocupació , habitatge, educació , salut , participació comunitària, etc…. Estem convençuts que aquest és un element cabdal per generar oportunitats que contribueixin a millorar el procés de recuperació de les persones. Volem transformar el paradigma biofarmacològic. 

  xavier comin candidatura
  Xavier Comin // Foto: Imatge cedida per SM Catalunya
 5. Promoure iniciatives que apostin per la Inclusió i participació comunitària. Hem de garantir la inclusió social i la participació comunitària de qualsevol ciutadà, i en aquest cas de les persones amb una problemàtica de salut mental. És imprescindible el desplegament de serveis comunitaris que garanteixin les oportunitats i els suports i acompanyament adient i necessari en cada cas. Necessitem serveis més flexibles, més propers i accessibles i que treballin de forma conjunta posant a la persona en el centre de la intervenció. Necessitem més oportunitats i recursos de suport a l’habitatge, a la ocupació i inserció laboral, al lleure, i a la formació.
 6. Promoció de l’associacionisme i de la participació. Les associacions en primera persona i de familiars tenen un paper molt rellevant, tant a nivell de suport i acompanyament mutu, com per fer més efectiva la seva participació i incidència en la defensa de drets i en la millora i transformació del model d’atenció en salut mental. Cal un impuls i un major suport en aquest sentit per poder desenvolupar la seva tasca. Volem treballar per aconseguir un major suport al moviment associatiu.
 7. Promoure iniciatives adreçades a l’àmbit de Salut Mental dins del Pla d’Acció Municipal. Volem treballar de forma coordinada amb totes les associacions de Barcelona ciutat per poder escoltar-les, generar espais de reflexió i debat i poder transmetre les nostres iniciatives i peticions de forma col·lectiva per millorar la salut mental de la ciutat. Reivindicarem el dret a escollir els tractaments i sobretot el tracte!.

BANER_300X250

Deixa un comentari

La vostra adreça de correu no serà publicada


*