Divendres, 24 gener 2025
IniciDISCAPACITATSanitat dona llum verda a realitzar una actualització del barem del grau...

Sanitat dona llum verda a realitzar una actualització del barem del grau de discapacitat a Espanya

S’inicia el procés de tramitació del reial decret per al reconeixement, declaració i qualificació del grau de discapacitat

barem grau discapacitat
El barem del grau de discapacitat s’actualitza // Foto: Pxfuel

El passat 26 de juliol el Ministeri de Sanitat, o més aviat el seu Consell Territorial de Serveis Socials i de el Sistema per a l’Autonomia i Atenció a la Dependència, Consum i Benestar Social, va acordar que s’iniciï el procés de tramitació del reial decret per al reconeixement, declaració i qualificació del grau de discapacitat, que suposarà l’actualització del barem que s’aplica en l’actualitat en totes les autonomies de país.

Les estimacions apunten al final d’aquest any com la data de la seva aprovació, i situen els inicis de l’2022 com el seu moment per entrar en vigor. 

Amb aquesta actualització, es resol la necessitat d’implantar un barem universal que valori amb més equitat el grau de discapacitat de les persones amb deficiència a Espanya.

Es tracta, doncs, d’un barem actualitzat a què Espanya obliga a adaptar en funció de la classificació internacional del funcionament de la discapacitat i de la salut, aprovat per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) fa vint anys.

El procés d’actualització del nou barem que valorarà el grau de discapacitat, va iniciar les seves caminades per Espanya al febrer de 2009, amb l’aprovació al Congrés de la proposició de llei per la qual s’instava a el Govern a impulsar les mesures necessàries per a l’aprovació de nous barems que valorin la discapacitat d’acord amb la classificació internacional del funcionament i la discapacitat; culminat el procés de renovació. El passat 26 de juliol va arrencar el seu període de tramitació.

Els canvis que venen

Diverses són les novetats que introdueix el nou barem en l’aplicació de la valoració del grau de discapacitat al país; pot ser que la més destacable de totes elles sigui la incorporació del Barem de Limitacions en l’Activitat, la mateixa que contempla les limitacions de les persones per realitzar les activitats de la vida quotidiana, com la neteja personal, les feines de la casa o determinades gestions, per exemple.

Un altre canvi qualitatiu força important és el Barem de restriccions en la participació; es tracta d’un instrument que dóna veu a les persones que són valorades, de manera que aquestes puguin expressar la seva visió subjectiva sobre el seu propi estat de discapacitat.

A més, el nou barem que valorarà el grau de discapacitat dels espanyols tindrà en compte igualment el context que envolta a les persones que sol·liciten la valoració de discapacitat; això vol dir que tindrà en compte aquells factors socials que poden suposar barreres o obstacles afegits a la seva situació de discapacitat, elements que, per tant, passaran a guanyar més rellevància de la que tenen ara amb l’actual sistema.

L’actualització també suposarà alguns canvis etimològics, com per exemple que es canvia el terme “retraso mental” pel de “discapacitat intel·lectual”.

A totes aquestes novetats se suma la inclusió de nous apartats que valoren aspectes com el dolor i la càrrega de tractaments, entre d’altres, així com una actualització exhaustiva de les taules i els barems que valoren les deficiències presents en les persones als paràmetres metges actuals, sempre en funció de les diferents especialitats existents.

Finalment, en la nova regulació del mesurador del grau de discapacitat es planteja també ampliar el perfil de tots els professionals autoritzats fins ara per realitzar la valoració; aquest augment de professionalitats podrà contribuir a agilitar terminis.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

2 COMENTARIS

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES