
Prop de 300 dones amb trastorns mentals s’han inserit laboralment el 2024 amb el suport de la Xarxa d’Oficines Tècniques Laborals (OTL) de la Diputació de Barcelona. Aquesta xarxa, composta per 19 oficines distribuïdes per la província, ofereix suport a persones amb trastorns mentals per facilitar la seva incorporació al mercat laboral. L’any passat, el servei va atendre 1.842 persones, de les quals 903 eren dones (49%). Entre aquestes, 289 dones (51%) van aconseguir feina.
Els diagnòstics més comuns entre les dones ateses inclouen trastorns de la personalitat (119 casos), esquizofrènia (86 casos) i trastorns depressius (74 casos). La majoria es troben a la franja d’edat de 45 a 49 anys, sovint amb trajectòries laborals interrompudes i càrregues familiars.
Aquestes dones afronten dificultats afegides tant per l’estigma associat als problemes de salut mental com per les barreres de gènere en el món laboral; la manca de confiança en les seves pròpies capacitats, la por al rebuig i la manca de mesures de conciliació són tres dels principals obstacles per a la seva reincorporació al treball, explica Puri Martínez, Cap de Subsecció de Millora de l’Ocupabilitat i Economia Productiva de la Diputació de Barcelona. Aquest perfil contrasta amb el dels homes atesos, entre els quals la franja majoritària d’edat és de 25 a 29 anys.
La xarxa d’OTL ofereix un suport integral basat en la formació, orientació i acompanyament emocional, per reduir l’estigma i superar les barreres personals. Aquest enfocament personalitzat permet millorar les seves oportunitats i la seva qualitat de vida: tot i les dificultats associades als trastorns, el suport de les OTL ha permès que moltes dones desenvolupin les seves habilitats, guanyin confiança i aconsegueixin inserir-se amb èxit en el mercat laboral, destaca Puri Martínez.
Un exemple d’èxit és el de Loli Moreno, que va acudir a l’Oficina Tècnica Laboral de Sant Boi als 49 anys després d’aïllar-se a causa d’un problema de salut mental. A l’Oficina Tècnica Laboral m’han ensenyat a valorar-me com a persona i m’han fet veure que tinc potencial professional, i que no he d’anar pel món amb una targeta de visita dient que vinc de l’àmbit de la salut mental, explica la Loli, que ha trobat feina com a operadora.
La Diputació de Barcelona impulsa el Pla Estratègic de Salut Mental, amb una seixantena d’accions orientades a promoure la salut mental, prevenir i detectar trastorns, i facilitar l’acompanyament i atenció a les persones afectades. El pla busca millorar la qualitat de vida i donar suport als municipis de la província per abordar aquest àmbit des de l’entorn més proper als ciutadans.
Secció patrocinada per
