Es posa en marxa el primer Club Social per a persones amb malaltia mental al Baix Empordà

El nou recurs està ubicat a Palafrugell

club social salut mental baix empordà
La presentació es va fer al Teatre Municipal de Palafrugell // Foto: Associació Família i Salut Mental de Girona i Comarques

L’Associació Família i Salut Mental de Girona i Comarques va presentar ahir el primer club social del Baix Empordà dirigit a persones amb malaltia mental. Aquest nou recurs, ubicat a Palafrugell i gestionat per l’associació de familiars, està subvencionat pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya i compta amb el suport de l’Ajuntament de Palafrugell. Van intervindre en l’acte inaugural, que es va celebrar al Teatre Municipal de Palafrugell, la presidenta de l’associació, Maria Combalia, l’alcalde de Palafrugell, Josep Piferrer, el gerent del CatSalut a Girona, Miquel Carreras, i el psicòleg clínic de la Xarxa de Salut Mental i Addiccions de l’Institut d’Assistència Sanitària al Baix Empordà, Agustí Camino.

Durant l’acte la presidenta de l’associació va posar de relleu la importància del nou equipament per a la rehabilitació i la inclusió social de les persones que tenen una malaltia mental i el compromís de l’entitat per seguir lluitant per incrementar aquest tipus de recursos i d’altres serveis que contribueixin a “millorar la vida de les persones amb trastorn mental i les seves famílies”. En aquest sentit, el doctor Carreras va destacar la inversió del Departament de Salut en l’atenció a la salut mental al conjunt del territori català, que

Banner Col·lectiu Ronda 300x600

computa més de sis milions d’euros en el cas de la demarcació de Girona (2017-2018). Aquest fet ha permès posar en marxa un conjunt de programes i serveis comunitaris d’atenció a la salut mental a la regió sanitària i augmentar el nombre de treballadors de diferents perfils a tots els centres de la Xarxa de Salut Mental i Addiccions amb un total de prop de 60 professionals.

Per la seva banda el psicòleg clínic dels equipaments especialitzats de salut mental del Baix Empordà, Agustí Camino, també va posar en valor la funció del club social i va destacar la tasca de l’associació per al col·lectiu. En el mateix sentit es va pronunciar l’alcalde de Palafrugell, Josep Piferrer, que va posar l’accent en la necessitat del recurs per al territori.

BANER_300X250

Els clubs socials constitueixen una estructura de suport social i tenen com a missió contribuir a que les persones amb trastorn mental utilitzin les activitats de lleure per assolir hàbits de salut, independència i participació en la comunitat, incidint i donant suport al projecte vital de la persona.

La Xarxa de Salut Mental i Addiccions de les comarques gironines, gestionada per l’empresa pública de la Generalitat de Catalunya, Institut d’Assistència Sanitària, té una població de referència al Baix Empordà de 101.514 habitants majors de 18 anys i 24.358 menors de 18 anys (dades 2016). L’any 2016, el centre de salut mental d’adults, que dona servei especialitzat a la comarca des dels equipaments de Platja d’Aro va atendre 2.219 pacients (16,45% del conjunt de pacients atesos a la Regió Sanitària de Girona). D’aquest total d’usuaris, 694 acudien al centre per primera vegada. En el seu conjunt es van fer un total de 11.775 visites, que corresponen a la suma de primeres visites, visites successives, visites externes i sessions grupals. Pel que fa al centre infantojuvenil, l’equip va atendre un total de 830 pacients, del quals 322 eren casos nous. Es van fer un total de 4.214 visites.

Segons diagnòstic, de la població atesa al centre d’adults, un 29,5% va ser tractada per un trastorn de l’estat d’ànim; un 19% per trastorn adaptatiu, un 17,8% per un trastorn psicòtic i un 14,3% per trastorn d’ansietat. El 8,8% restant correspon a un diagnòstic de trastorn de la personalitat. Per la seva banda, el centre d’atenció a la salut mental infantojuvenil, va diagnosticar un 16,7% dels usuaris per un trastorn de dèficit de l’atenció i hiperactivitat (TDHA), un 10,6% per un trastorn de conducta alimentària, un 10,1% per un trastorn d’ansietat, un 9,6% per trastorns emocionals de la infància i un 8% per un trastorn de l’espectre autista. El 5,9% restant correspon a un diagnòstic de trastorn de la conducta.

En relació amb l’atenció a les addiccions, l’any 2016, el CAS del Baix Empordà va atendre un total de 650 persones, de les quals 195 eren casos nous. En el seu conjunt es van fer un total de 3.863 visites (suma de visites d’acollida, primeres visites i successives).

L’Associació Família i Salut Mental de Girona i Comarques és una entitat sense ànim de lucre creada l’any 1997, gràcies a la iniciativa d’un conjunt reduït de famílies de persones que tenien algun tipus de trastorn mental.

Sigues el primer a opinar

Deixa un comentari

La vostra adreça de correu no serà publicada


*