Dissabte, 2 desembre 2023
- PUBLICITAT -spot_img
IniciINCLUSIÓ SOCIALPlena Inclusió reclama mesures urgents per pal·liar la situació de pobresa de...

Plena Inclusió reclama mesures urgents per pal·liar la situació de pobresa de les persones amb discapacitat intel·lectual

L’informe ‘Las Dianas de la Pobreza’ de l’EAPN apunta que el risc de pobresa de les persones amb discapacitat al 2021 va ser del 33%

campanya 25N diba
risc pobresa persones discapacitat intel·lectual 2021
es persones amb discapacitat continuen suportant les situacions més greus de pobresa i exclusió // Foto: Plena Inclusió

Coincidint amb el Dia Internacional de l’Erradicació de la Pobresa, Plena Inclusió Espanya va reivindicar que els governs estatal i autonòmics ofereixin mesures urgents per pal·liar la situació de precarietat que viuen milers de persones amb discapacitat intel·lectual i les seves famílies.

La federació bassa aquesta petició en les dades aportades en l’informe ‘Las Dianas de la Pobreza’, de la Xarxa Europea contra la Pobresa a Espanya (EAPN) que ofereix dades recollides en 2021 sobre la situació d’exclusió social en l’Estat.

Segons aquest estudi, les persones amb discapacitat continuen suportant les situacions més greus de pobresa i exclusió del nostre país en categories com ara: risc de pobresa, pobresa severa, etc.

El 2021, el risc de pobresa entre les persones amb discapacitat (o taxa AROPE) va ser del 33%. És a dir: una de cada tres està en risc de patir aquesta situació. La taxa esmentada augmenta, a més, en el cas de les dones amb discapacitat, i arriba al 33,9%.

Campanya 25N Diputació de Barcelona

Tot i que se suposa que l’accés a la feina per a les persones amb discapacitat està més protegit, això no impedeix que un 15,7% de les persones empleades siguin pobres, mentre que aquesta taxa arriba al 14,3% per a la resta de població ocupada. El 27% d’aquestes persones afirma tenir dificultats per arribar a final de mes, fet que suposa una diferència de 46% respecte de les persones sense discapacitat.

En el cas de les persones amb discapacitat intel·lectual i del desenvolupament, segons dades de plena inclusió, la seva taxa de desocupació (38%) és gairebé tres vegades més gran que la població sense discapacitat (14,55%); la taxa d’activitat tres vegades menor (32% davant del 78%). I a aquestes xifres cal afegir la càrrega feixuga que suposa per a l’economia de les seves famílies el suport a les seves necessitats quotidianes. Aquest fenomen rep el nom de sobrecost familiar i suposa, segons un estudi de plena inclusió, una despesa afegida de 27.000 euros, de mitjana, a l’any per família.

Les dades relacionades amb la privació material i social severa ofereixen diferències encara més grans entre les persones amb discapacitat (13%) i la resta (5,8%). La renda mitjana per persona és un 5,4% menor per a aquelles que tenen alguna discapacitat. Si es compta per unitat de consum, aquesta renda és gairebé un 10% inferior a la de la resta de la població, segons l’informe d’EAPN Espanya.

Davant d’aquestes dades, Plena inclusió reivindica mesures específiques i urgents, com ara desenvolupar un sistema d’accés preferent i facilitat a l’Ingrés Mínim Vital (IMV), compatibilitzar i harmonitzar aquesta prestació amb la del fill a càrrec en el cas dels fills i filles amb discapacitat, augmentant a més la quantia d’aquesta darrera prestació (a 170 euros per fill menor d’edat, i en un 50% més per a aquells fills amb més d’un 65% de discapacitat, fins a assolir els 570,2 euros mensuals).

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content