Dijous, 7 desembre 2023
- PUBLICITAT -spot_img
IniciRECERCA I TECNOLOGIANúria Millan guanya el premi del XXIII Concurs treball de recerca Josep...

Núria Millan guanya el premi del XXIII Concurs treball de recerca Josep Maria Jarque de la FCSD

Pel seu treball “L’escolarització dels nens i nenes amb síndrome de Down, Escola inclusiva o Especial?”

campanya 25N diba
núria millan premi jarque 2023 fcsd
L’acte d’entrega del premi s’ha fet de forma telemàtica // Foto: FCSD

La Fundació Catalana Síndrome de Down (FCSD) ha fet entrega del premi del XXIII Concurs treball de recerca Josep Maria Jarque. La guanyadora d’enguany, Núria Millan Baños, de l’Institut Alt Berguedà, ha centrat el seu treball de recerca en la persona amb la síndrome de Down en el tema d’inclusió escolar, amb la tutoria de Màrius Moreno Vilalta.

La presentació del treball premiat “L’escolarització dels nens i nenes amb síndrome de Down, Escola inclusiva o Especial?”, l’ha fet de forma telemàtica el professor Ignasi Puigdellívol, president del Jurat, Catedràtic (EU) de Didàctica (Educació Especial) al Departament de Didàctica i Organització Educativa de la Universitat de Barcelona.

cançons que acaben en fade out

La guanyadora ha focalitzat la seva investigació en tres línies de recerca: l’escola ordinària, l’escola especial i un mix de l’escola ordinària i especial.

Les conclusions del treball de Núria Millan, han estat que l’escola ordinària té una clara manca de recursos i que apunta l’esforç en treballar l’autonomia de la persona; l’escola especial té una visió lluny de la societat, per tant, aquesta opció només la tindria en compte en casos excepcionals, quan els nens ho necessitin; i en darrer lloc, planteja la hipòtesi d’una barreja de les dues opcions.

Campanya 25N Diputació de Barcelona

El treball també destaca que “tothom ha de tenir una educació adaptada a les seves condicions” per tal que l’educació inclusiva sigui una realitat.

L’acte ha comptat amb la presència de Katy Trias, presidenta del patronat de la FCSD; Artur Fernández, responsable del servei d’Inclusió Escolar; Edgar Prat, responsable del servei de Promoció Ciutadana i Gerard Ruiz, redactor d´Exit21 i secretari de l’Assemblea de Drets Humans Montserrat Trueta (ADHMT).

Montserrat Martínez, vídua de Josep Maria Jarque ha assistit a l’entrega del Premi, on Laia Asso, directora General d’Educació Inclusiva, ha conclòs l’acte.

Josep Maria Jarque, un referent de l’escola inclusiva

El concurs de recerca es va crear el 2001 per la FCSD, amb l’objectiu que els alumnes de Batxillerat conscienciessin més positivament les futures generacions. Posteriorment, l’any 2017 el concurs va adoptar el nom de Josep Maria Jarque (1935- 2016) per retre homenatge en la seva memòria. Pedagog i mestre, va dedicar la seva vida a preservar i fer conèixer els drets de les persones en situació de discapacitat intel·lectual i impulsar activament l’escola inclusiva.

Jarque va fundar el primer centre ocupacional per persones en situació de discapacitat intel·lectual a Catalunya. Del 1980 al 1987 va ser cap del Servei d’Educació Especial del Departament d’Ensenyament de Catalunya, on també va treballar com a assessor entre el 1982 i el 1999. Va formar part de la comissió parlamentària que va elaborar el projecte de la LISMI i va participar en qualitat d’expert a l’ONU i a l’OCDE. L’any 200 va rebre la Creu de Sant Jordi per la seva tasca a favor de les persones en situació de discapacitat i, el 2001, la Medalla de Terrassa. Va ser assessor de la FCSD des del 1999 fins la seva defunció.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content