24.9 C
Barcelona
Dijous. 2 juliol, 2020
Inici Accessibilitat Només un 2% dels edificis construïts després del 2011 són universalment accessibles

Només un 2% dels edificis construïts després del 2011 són universalment accessibles

Segons l’estudi ‘L’accessibilitat del nou habitatge a Espanya’

quadre accessibilitat universal edificis espanya
Quadre de l’accessibilitat universal dels edificis a Espanya // Foto: Fundació Mutua de Propietarios

D’acord amb l’estudi “L’accessibilitat del nou habitatge a Espanya” elaborat per la Fundació Mutua de Propietarios en col·laboració amb la Càtedra UNESCO d’Habitatge de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, només un 2% dels edificis construïts després de 2011 són universalment accessibles a pesar que ja s’haurien d’haver construït conforme el que marca la Llei sobre l’accessibilitat i no discriminació de les persones amb discapacitat.

A Espanya, on existeixen 9,8 milions d’edificis destinats als habitatges 3 , 2,5 milions de persones tenen problemes de mobilitat, 608.000 viuen soles a la seva llar 2  i 100.000 no surten mai de casa seva.

L’informe “L’accessibilitat del nou habitatge a Espanya” ha analitzat i comparat el grau d’accessibilitat dels habitatges construïts abans i després de 2011, tant des del punt de vista de l’accessibilitat universal, com des de l’òptica de l’accessibilitat legal.

Des del punt de vista de l’accessibilitat universal s’ha millorat lleugerament, passant d’un 0,6% als immobles construïts abans de 2011 a un 2% en aquells construïts després de 2011. Pel que fa a “accessibilitat legal”, només un 5% dels edificis construïts després de 2011 són totalment accessibles en tots els seus punts (des del carrer a la porta del pis), a pesar que ja s’ haurien d’haver construir conforme als requisits que marca la llei.

“L’accessibilitat universal s’ha convertit en una qüestió clau perquè les persones amb mobilitat reduïda puguin viure en condicions dignes i l’estat de confinament ens ha fet reflexionar sobre com vivim i l’espai que habitem, posant-se de manifest la necessitat de controlar i promoure que els edificis de nova construcció compleixin amb la normativa vigent en matèria d’accessibilitat”, afirma Laura López Demarbre, vicepresidenta de la Fundació Mutua de Propietarios.

D’aquesta manera l’informe revela que els habitatges milloren, encara que sigui lleument, en tots els punts del recorregut. A Catalunya a l’entrada de l’edifici, l’accessibilitat del porter automàtic ha millorat considerablement (d’un 8% a un 23%), igual ha passat amb l’accessibilitat universal de l’ascensor (d’39;un 3% a un 18%).

Si ens centrem amb el porter automàtic, el 31% dels casos no el poden utilitzar les persones amb cadira de rodes i un 48% dels casos no és videoporter, sent ressenyable que un 2% els manqui el porter automàtic. Avançant una mica més, el 45% de les portes d’entrada a l’edifici no s’aguanten soles ni es tanquen lentament i el 35% són pesades.

Sobre els elements previs a l’entrada, als immobles de nova construcció encara continuen existint un 30% d’entrades amb graons o escales, un 54% els manca la rampa i només un 8% té elevadors elèctrics. A més, en el cas que existeixi rampa, el principal problema és que no te baranes a banda i banda (44%) o aquesta està excessivament inclinada (16%).

Pel que fa al porter automàtic, el 31% dels casos no el poden utilitzar les persones amb cadira de rodes i un 48% dels casos no és videoporter, sent ressenyable que un 2% els manqui el porter automàtic. Avançant una mica més, el 45% de les portes d’entrada a l’edifici no s’aguanten soles ni es tanquen lentament i el 35% són pesades.

Sobre els elements previs a l’entrada, als immobles de nova construcció encara continuen existint un 30% d’entrades amb graons o escales, un 54% els manca la rampa i només un 8% té elevadors elèctrics. A més, en el cas que existeixi rampa, el principal problema és que no te baranes a banda i banda (44%) o aquesta està excessivament inclinada (16%).

L’assaig del confinament

L’estudi “L’accessibilitat del nou habitatge a Espanya”, realitzat a prop de 450 edificis d’habitatges construïts a partir de 2011 en els mesos del confinament, ha posat també sobre la taula la necessitat de prendre determinades mesures de seguretat i distanciament social tenint en compte les especials necessitats d’accessibilitat de les persones amb mobilitat reduïda.

“Els edificis haurien de comptar amb un espai habilitat, prou aïllat i accessible a l’entrada per a utilitzar i tractar amb seguretat el material de protecció. A més, els accessos haurien de dissenyar-se per a evitar la propagació de potencials virus i els edificis que comptin amb patis interiors i amb zones comuns haurien d’assegurar-se que es poguessin compartir per a diverses persones mantenint la deguda distància de seguretat respectant l’accessibilitat universal”, assenyala la vicepresidenta de la Fundació Mutua de Propietarios.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat -

NEWSLETTER

Subscriu-te al nostre butlletí per estar al dia de les últimes notícies, ofertes i anuncis exclusius.

Últimes notícies

El Grup Alba inicia un nou model dels serveis diürns als nous espais de Guissona, Agramunt i Verdú

El Grup Alba ha iniciat un canvi de rumb dels seus serveis diürns cap a un model...

Katherina Harder: “ El format online ens permet acompanyar persones grans a relacionar-se amb la tecnologia”

Katherina Harder és la directora artística i de programació de La GRAN pantalla, el Festival Internacional de...

Dincat reclama ser escoltat a l’hora de revisar el model d’autonomia i atenció a les persones

Al igual que fa uns dies vam publicar al Diari de la Discapacitat el malestar en el...

La nova Estratègia Europea de la Discapacitat tindrà en compte a les empreses inclusives

El Parlament Europeu va aprovar el passat 19 de juny una esmena de la Comissió d’Ocupació i...