Diumenge, 5 desembre 2021
IniciInclusió SocialNomés el 2,4% dels personatges de sèries i el 2,1% de pel·lícules...

Només el 2,4% dels personatges de sèries i el 2,1% de pel·lícules representen a persones amb discapacitat

Segons un informe presentat per l’Observatori de la Diversitat en els Mitjans Audiovisuals en el que ha col·laborat el CERMI

informe personatges amb discapacitat series i pel·licules
Una escena de la sèrie ‘Madres’ // Foto: ODA

L’Observatori de la Diversitat en els Mitjans de Comunicació (ODA) va presentar ahir a Madrid un informe sobre la representació de personatges LGBTIQ+, amb discapacitat i racialitzats en cinema i sèries, que inclou per primera vegada l’anàlisi de personatges amb discapacitat gràcies a la col·laboració amb el Comitè Espanyol de Representants de les Persones amb Discapacitat (CERMI).

L’objectiu és promoure imatges diverses i no estereotipades als mitjans audiovisuals, que eradiquin prejudicis i actituds discriminatòries envers aquests grups de la societat. Entre les ficcions analitzades es troben produccions com ‘Digues-me qui sóc’, ‘Patria’, ‘Explica’m com va passar’ o ‘Sortir del Ropero’.

fiare banca etica crowdfunding

Una infrarepresentació del col·lectiu

L’informe, que ha analitzat un total de 49 pel·lícules i 51 temporades de 40 sèries de ficció de 2020, mostra que només el 2,4% dels personatges de sèries i el 2,1% de pel·lícules representen a persones amb discapacitat.

Altres dades d’aquest informe mostren el 19% de les sèries i el 10% de les pel·lícules analitzades inclouen entre els seus personatges persones amb discapacitat. Així mateix, mentre que gairebé el 60% de les persones amb discapacitat són dones, a la ficció aquestes representen el 46%, davant del 54% d’homes.

A més, el document revela que la major part dels personatges amb discapacitat apareixen en sèries que compten amb temàtica hospitalària. En aquest mateix sentit, és habitual que, malgrat que la persona amb discapacitat sigui la protagonista, les històries que es narrin amb més profunditat siguin altres que l’envolten, i no la seva pròpia.

Crida així mateix l’atenció que, en algunes ocasions, els personatges amb discapacitat són interpretats per persones que no en tenen; mentre que, en molts casos, aquests interpreten el paper de malvats, perpetuant les concepcions negatives de les persones amb discapacitat.

D’aquesta manera, el CERMI ha recordat que a Espanya hi ha actualment gairebé 4 milions de persones amb discapacitat a Espanya, cosa que equival gairebé a un 10% de la població total. “Hi ha una infrarepresentació de les persones amb discapacitat i se segueixen perpetuant algunes etiquetes i estereotips que no ajuden a reflectir la realitat”, ha declarat el president de la Comissió Social de la Discapacitat i Mitjans de Comunicació del CERMI, Juan Antonio Ledesma.

Tot i això, ha reconegut que “afortunadament a poc a poc anem millorant”, tot i que ha manifestat que “des del moviment social de la discapacitat volem que se’ns vegi com a col·laboradors”.

A la presentació han participat el gerent del CERMI Estatal, Luis Alonso; i el president i el CEO d’ODA, Jorge Gonzalo. A més, també s’ha celebrat una taula rodona moderada pel codirector general de REDI i assessor d’ODA, Óscar Muñoz, on han participat el director d’Investigació de l’estudi, Emilio Papamija; el president de la Comissió Social de la Discapacitat i Mitjans de Comunicació del CERMI, Juan Antonio Ledesma; i la directora creativa de programes de televisió i documentals, Isabel Durán.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de les últimes notícies del món de la diversitat funcional a Catalunya

Fes-te subscriptor Premium

Si vols tenir accés a totes les notícies publicades al Diari, l'agenda del sector, i informació sobre subvencions, ajudes, convocatòries, recursos i moltes més coses, subscriu-te a la Newsletter Premium

Redacció/Fonts
diari de la Discapacitat / El digital de la diversitat funcional a Catalunya

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat-spot_img

ÚLTIMES NOTÍCIES