L’Associació de Famílies amb Discapacitat del Baix Montseny (Afadis) s’ha convertit en una cooperativa de consumidores i usuàries, d’iniciativa social i sense afany de lucre “per poder créixer” i “per professionalitzar el servei”. Així ho va va explicar el director del projecte de professionalització i cooperativització, Rafael Vidal, en la presentació de la cooperativa, Afadis Baix Montseny, que va tenir lloc dissabte passat a Santa Maria de Palautordera.
Aquesta transformació s’ha produït deu anys després del naixement de l’associació sense ànim de lucre creada per familiars de nois i noies amb discapacitat intel·lectual, i que s’ha convertit en el referent al territori en l’àmbit d’atenció i cures amb persones amb necessitats especials.
L’objectiu d’Afadis és fomentar la inclusió social de les persones amb discapacitat intel·lectual mitjançant activitats diverses a la comunitat. Per això compta amb un equip de professionals i amb la col·laboració i implicació de nombrosos col·lectius socials i culturals del Baix Montseny, així com del teixit empresarial i d’altres actors de l’entorn.
L’entitat desenvolupa diferents activitats en els àmbits de l’ocupació, el lleure i la llar, i per això Afadis compta amb un Servei de Teràpia Ocupacional, dos programes de lleure inclusiu (l’esplai i les vacances), un Servei de Transport i un Servei d’Atenció i Orientació a Famílies.
Usuàries i sòcies
La cooperativa Afadis neix amb 10 persones sòcies, i amb previsió d’incorporar-ne més en els propers mesos. El tret diferencial és que tots els socis són a la vegada usuàries, la qual cosa a suposa una innovació i una millora cap a l’autonomia i els drets del col·lectiu.
El procés de conversió d’associació a cooperativa ha comptat amb l’acompanyament i assessorament de diferents institucions i administracions locals, però també amb el suport econòmic del programa Singulars impulsat pel Programa d’Economia Social del departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya.