Dilluns, 13 gener 2025
IniciCULTURANeix ‘Supercapacitats’, un projecte pioner que trenca barreres i uneix talents en...

Neix ‘Supercapacitats’, un projecte pioner que trenca barreres i uneix talents en l’àmbit de la música

La Fundació SIFU, el Concurs Internacional de Música Maria Canals i l'ESMUC s'uneixen per crear un espai d'inclusió i cocreació musical, on artistes amb diversitat funcional i estudiants de música superior exploren noves formes d'expressió artística

Neix ‘Supercapacitats’, un projecte pioner que trenca barreres i uneix talents en l’àmbit de la música
Presentació del projecte ‘Supercapacitats’ // Foto: Fundació Grup SIFU

La música, com a llenguatge universal, té el poder d’unir a les persones i de transcendir les barreres. Conscient d’aquest potencial, un grup d’institucions ha unit forces per posar en marxa el projecte ‘Supercapacitats’. Aquesta iniciativa pionera busca visibilitzar el talent de persones amb diversitat funcional i promoure la inclusió a través de la música.

A través de la col·laboració entre la Fundació SIFU, el Concurs Internacional de Música Maria Canals i l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC), i la col·laboració de la Fundació Banc Sabadell, s’ha creat un espai on artistes amb diferents capacitats i estudiants de música superior poden co-crear projectes musicals innovadors. L’objectiu principal és demostrar que la música és per a tothom i que la diversitat enriqueix l’expressió artística.

En aquest sentit el cap del departament d’Educació i Mediació Artística, Ruben Bes, explica que “el projecte neix des del convenciment de ser una iniciativa positiva que ajudarà a créixer les entitats participants i la societat en general”. Afegeix també que “el projecte de recerca paral·lel aportarà dades i coneixements per a la societat i per a la comunitat científica”.

-PUBLICITAT-

-PUBLICITAT-

Oriol Saña, director artístic de la Fundació SIFU també ha explicat que ‘Supercapacitats’ serà “molt positiu per a les entitats implicades, i la societat en tot el seu conjunt, perquè es posa el focus en les persones amb discapacitats, per potenciar-les, i a la vegada, evitant paternalismes”.

El director del Concurs Internacional de Música Maria Canals, Jordi Vivancos, i també professor de l’ESMUC, ha destacat “l’esperit de col·laboració de les diferents entitats que treballaran juntes per un projecte que suma experiències i coneixements en pro de la diversitat funcional. Un projecte que pot donar molt de si per a tota la societat, i que ajudarà a la normalització de la discapacitat”. Vivancos, coincidint amb les altres parts, vol que el projecte “tingui continuïtat i que vagi a més, per a ser exportat a altres conservatoris d’Espanya”.

El passat 27 de juny va tenir lloc la reunió inaugural del projecte, on es van establir les bases per al desenvolupament d’un espectacle artístic que es presentarà en dos concerts, un a l’ESMUC i un altre al Conservatori Superior de Música de Sevilla. Durant aquests concerts, els participants mostraran el resultat del seu treball conjunt, una creació musical única que fusiona diferents estils i perspectives.

Tecnologia al servei de la inclusió

‘Supercapacitats’ no és només un projecte musical, sinó també un espai d’experimentació tecnològica. La iniciativa incorpora eines innovadores com l’Eyeharp, un dispositiu que permet a persones amb paràlisi cerebral interpretar música a través del moviment dels ulls. Aquesta i altres tecnologies estan sent explorades per ampliar les possibilitats d’expressió musical de tots els participants.

A més de la creació artística, ‘Supercapacitats’ també té un component d’investigació. Un equip d’experts de l’ESMUC durà a terme un estudi de cas per analitzar els processos d’ensenyament-aprenentatge en un context inclusiu. Els resultats d’aquesta investigació serviran per generar coneixement i millorar les pràctiques educatives en l’àmbit de la música.

Un futur prometedor

Supercapacitats és un projecte ambiciós que busca transformar la manera en què entenem la inclusió en l’àmbit artístic. A través de la música, s’està creant un espai on la diversitat és celebrada i on tots els talents poden brillar.

Aquest projecte pioner obre les portes a un futur on la música sigui un vehicle per a la inclusió i la transformació social. La col·laboració entre les diferents institucions implicades demostra que, treballant junts, podem construir una societat més justa i equitativa.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES