Dissabte, 24 maig 2025
IniciSALUT MENTALMés de 200 persones gaudeixen de la preestrena del film "Votemos" per...

Més de 200 persones gaudeixen de la preestrena del film “Votemos” per trencar l’estigma de la salut mental

L’acte va tenir lloc als cinemes Verdi Park de Barcelona amb més de 200 assistents, la meitat usuaris amb problemes de salut mental dels centres que la Fundació Hospitalàries gestiona a Catalunya

Més de 200 persones gaudeixen de la preestrena del film "Votemos" per trencar l'estigma de la salut mental
A la preestrena van assistir més de 200 persones // Foto: Fundació Hospitalàries

La Fundació Hospitalàries va organitzar ahir la preestrena exclusiva de la pel·lícula “Votemos” als cinemes Verdi Park de Barcelona. L’esdeveniment ha aplegat més de 200 persones, la meitat de les quals eren usuaris amb problemes de salut mental dels centres que la Fundació Hospitalàries gestiona a Catalunya. El film, que arribarà a les sales el 13 de juny, aborda amb humor i esperit crític l’estigma persistent envers les persones amb problemes de salut mental. A través de rialles i alguna llàgrima, “Votemos” ha aconseguit connectar amb el públic, mostrant la realitat quotidiana d’aquestes persones i els obstacles que enfronten per integrar-se plenament a la comunitat, com ara el lloguer d’un pis o la recerca de feina.

A la preestrena han assistit el director Santiago Requejo, conegut per “Abuelos” i “No puedo vivir sin ti”, i l’actriu protagonista Neus Sanz, amb treballs com “Los buenos modales” i “Regreso a las Sabinas”. El repartiment de la pel·lícula inclou altres actors reconeguts com Clara Lago (“Ocho apellidos vascos”, “Clanes”), Tito Valverde (“Hipster”, “¡Vaya vacaciones!”), Gonzalo de Castro (“La Ternura”, “Políticamente Incorrectos”), Raúl Fernández de Pablo (“4 Estrellas”, “No puedo vivir sin ti”), Cristian Checa (“En los márgenes”, “Un largo viaje”) i Charo Reina (“Intersex”, “No puedo vivir sin ti”).

Com a part de la seva tasca de visibilització i sensibilització sobre la salut mental, la Fundació Hospitalàries ha organitzat un col·loqui posterior a la projecció. La periodista de TV3 Marta Arrufat, especialitzada en salut, ha moderat el debat, que ha comptat amb la participació de Santiago Requejo, Neus Sanz, la Núria –usuària i fisioterapeuta de la Unitat Integral de Recuperació dels Trastorns de Conducta Alimentària de la Fundació Hospitalàries Martorell – Hospital Universitari de Bellvitge–, Laura Llamas –psicòloga tècnica del Departament de Salut Mental de l’Ajuntament de Barcelona– i el doctor Francisco Collazos, responsable de l’Àrea de Salut Mental d’Adults de la Fundació Hospitalàries Barcelona.

- PUBLICITAT -

Durant el col·loqui, Santiago Requejo ha compartit que la inspiració per a la pel·lícula va sorgir gràcies a professionals de la Fundació Hospitalàries. Va conèixer la història real d’una dona amb esquizofrènia paranoide que va veure com se li denegava el lloguer d’un pis per pressions veïnals. Requejo ha confessat: “Aquest succés em va deixar consternat, però em vaig adonar que jo no hauria actuat de manera gaire diferent. Llavors vaig començar a conèixer moltes persones amb problemes de salut mental i vaig adonar-me com n’estava d’equivocat. D’aquí va sorgir una història que es podia explicar des de l’entreteniment i l’humor”. Neus Sanz, per la seva banda, ha afirmat que la pel·lícula convida a una reflexió personal: “És una invitació a aturar-se a pensar com estic jo i jutjar menys els altres”. Sanz ha relatat com el seu voluntariat a la Fundació Hospitalàries, primer en cures pal·liatives i dany cerebral a Madrid i ara en psiquiatria, ha transformat la seva visió de la salut mental. Ha compartit una reflexió personal: “A vegades penso, com devia ser jo abans d’estar aquí, a Hospitalàries? M’hauré portat malament amb algú?”.

La Núria, usuària, ha expressat la seva profunda identificació amb el personatge de la Glòria: “Hi ha hagut moments en què m’he sentit així, molt estranya, diferent, com que no encaixo, que la gent no m’entén… Ha estat una barreja de sentiments i d’emocions increïble! Crec que és una pel·lícula molt necessària”. Ha subratllat la importància de normalitzar els problemes de salut mental, igual que no ens avergonyim dels problemes físics. Ha afegit: “Hi ha hagut moments en què m’he sentit que havia d’amagar el que em passava, sobretot per l’estigma”.

Des de l’àmbit institucional, la psicòloga tècnica Laura Llamas ha detallat diverses iniciatives de l’Ajuntament de Barcelona, com el Pla de Salut Mental, el Dia de l’Orgull Boig, la tasca de l’entitat Obertament i el programa Xarxa Sense Gravetat. Ha destacat que, segons l’informe de l’Observatori de les Discriminacions a Barcelona 2023, la salut ha esdevingut la segona causa de discriminació a Barcelona, superant la LGTBI-fòbia. “Dels casos de discriminació per temes de salut, el 70% eren per motius de salut mental o per diagnòstic de salut mental”, ha explicat Llamas.

Finalment, el Dr. Francisco Collazos ha reconegut la tasca històrica de la Fundació Hospitalàries, recordant que la Congregació de les Germanes Hospitalàries, juntament amb altres ordes religiosos, van ser pioneres en l’atenció a persones amb problemes de salut mental. Sobre l’origen dels prejudicis, ha comentat: “Es diu que universalment hi ha dues pors que són presents en totes les cultures: la por a la mort i la por a la bogeria. Es considera que això és l’essència de l’ésser humà”. El Dr. Collazos ha conclòs: “A partir d’aquí apareixen molts prejudicis i no hem d’aspirar a estar exempts de prejudicis sinó a ser conscients de quan apareixen”. El torn de preguntes amb el públic ha generat un intens debat, on diversos assistents han compartit les seves percepcions sobre la malaltia, l’estigma i l’autoestigma.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Diari de la Discapacitat
Resum de la privadesa

Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.