L’ONCE Catalunya fa una crida per ampliar el seu grup de voluntaris, actualment format per 406 persones que dediquen temps i esforç a millorar la qualitat de vida de persones cegues, sordcegues i amb discapacitat visual greu. Aquesta tasca altruista abasta activitats quotidianes com acompanyar al metge, fer compres o gestionar tràmits administratius.
Segons Enric Botí, delegat de l’ONCE a Catalunya, “la figura del voluntari mereix tot el reconeixement. Són persones que aporten temps, cor i esforç per construir una societat més justa i solidària. A més, donem les gràcies als voluntaris actuals i convidem nous participants a sumar-se a aquest projecte.”
Un servei clau per a la inclusió i la igualtat
El Servei de Voluntariat de l’ONCE està adreçat a persones cegues afiliades a l’organització, que són més de 10.000 a Catalunya. Aquest servei facilita la seva inclusió en un món ple de possibilitats, mitjançant programes que promouen l’acompanyament, l’accés a la informació, l’esport i la cultura.
Les persones interessades a convertir-se en voluntaris han de ser majors d’edat, tenir ganes d’ajudar i disposar de temps lliure. Les persones amb discapacitat també poden participar, ja que es busquen opcions adaptades a les seves habilitats. Per unir-se al voluntariat o obtenir més informació, es pot contactar a través del correu electrònic voluntariadocatalunya@once.es o al telèfon 93 238 10 24.
Programes de suport diversos i específics
El Pla de Voluntariat de l’ONCE inclou diversos programes per donar resposta a les necessitats dels afiliats:
- Acompanyament presencial per tasques quotidianes com visites mèdiques, compres o tràmits.
- Accés a la informació, donant suport tecnològic o llegint documentació.
- Esportiu, que fomenta la pràctica esportiva individual o grupal.
- Cultural i recreatiu, per fer accessible la cultura i el lleure.
- Tutorització de nous voluntaris, per garantir una integració adequada al projecte.
- Voluntariat internacional, que trasllada aquest suport a altres països.
Entre les iniciatives destacades, l’acompanyament telefònic és essencial per combatre la solitud no desitjada, un aspecte clau per a l’ONCE. Els voluntaris també ofereixen ajuda per a activitats lúdiques, esportives o tecnològiques, contribuint a la inclusió i a la millora de la qualitat de vida de les persones afiliades.