L’Oficina de Drets Civils i Polítics crida als ajuntaments a garantir l’accessibilitat als centres electorals

Ha enviat una carta a tots els consistoris

cadira rodes accessibilitat centres electorals
Els centres electorals han de ser accessibles per les persones amb discapacitat física // Foto: Pixabay

L’Oficina de Drets Civils i Polítics (ODCP) ha enviat una carta als ajuntaments perquè tinguin en compte els col·lectius amb mobilitat reduïda i garanteixin l’accessibilitat als locals electorals. L’Oficina també demana en la missiva que s’assegurin les mateixes condicions de confidencialitat del vot a les persones amb discapacitat física.

L’ODCP destaca que l’administració ha de vetllar pel respecte al dret a la igualtat d’oportunitats de les persones amb mobilitat reduïda, tant per a les persones votants al local electoral, com per als presidents i vocals que han estat designats per formar part de les Meses electorals.

BANER_300X250

La carta de l’Oficina especifica les normatives que promouen aquesta igualtat de drets i reclamen la plena accessibilitat. Així, l’article 29 de l’Instrument de Ratificació de la Convenció sobre els drets de les persones amb discapacitat, del 13 de novembre de 2006 (BOE, de 21 d’abril de 2008), remarca que cal garantir els drets polítics i la possibilitat de gaudir d’ells en igualtat de condicions amb els demés, amb el compromís de protegir el seu dret a emetre el vot en secret. En el mateix sentit, la LOREG (Llei Orgànica 2/2018, de 5 de desembre) defensa el dret de sufragi de totes les persones amb diversitat funcional. En concret, l’article 3.2 indica que “tota persona podrà exercir el seu dret de sufragi actiu, conscientment, lliurement i voluntàriament, sigui quina sigui la forma de comunicar-ho i amb els mitjans de suport que requereixi”.

Finalment, i d’acord amb l’article 2 del Reglament sobre les condicions bàsiques per a la participació de les persones amb discapacitat en la vida política i en els processos electorals, l’administració ha de garantir la igualtat d’oportunitats.

banner_dental

Sigues el primer a opinar

Deixa un comentari

La vostra adreça de correu no serà publicada


*