Dissabte, 15 maig 2021
spot_img
IniciOpinióLes persones amb problemes auditius són propenses a tenir una pitjor salut...

Les persones amb problemes auditius són propenses a tenir una pitjor salut mental

Ana Soto Ruiz Audika problemes auditius i salut mental
Ana Soto, directora de Vendes d’Audika // Foto: Audika

La pèrdua d’audició se segueix entenent com un estigma social. Per això, moltes persones que pateixen de problemes auditius i són conscients del que passa, intenten rebutjar i evitar que els altres ho notin, el que sovint genera tant un esgotament físic com mental i a un deteriorament de qualitat de vida.  

A part de el component físic que representa, la pèrdua d’audició augmenta la dificultat de comunicar-se. Cal tenir en compte que l’oïda permet connectar amb tot el que ens envolta, per això, per a les persones que pateixen problemes auditius resulta tot un repte haver de adaptar-se a la seva nova situació.  

Sentir com es dificulten accions quotidianes com escoltar la veu d’un familiar, veure la televisió, escoltar música, anar a teatre … poden derivar en estrès i augmentar el risc de patir ansietat, depressió o fins i tot acabar en un aïllament social. Per exemple, les reunions amb familiars i altres tasques quotidianes, es converteixen en activitats exigents i esgotadores. Experimentar que estàs perdent aquestes habilitats auditives comporta una pèrdua de autoestima i seguretat. 

Aquesta situació no es deu principalment a factors d’envelliment, com es considera a nivell general erròniament. Passa desapercebut per a gran part de la població que la pèrdua auditiva pot passar a qualsevol edat. És més, cal destacar que el 30% de les pèrdues auditives es detecten entre els 35 i els 44 anys i el 26% entre els 25 i els 34 anys. A més, hi ha altres factors com els forts sorolls, l’entorn laboral, factors hereditaris, malalties i sobreexposició a volums alts que també poden danyar aquest sentit.  

No obstant això, tots aquests problemes es poden solucionar amb una revisió auditiva. en aquest sentit, segons l’últim estudi realitzat a Espanya per Audika, empresa especialitzada en el sector de la salut auditiva, el 97% de les persones que han començat un tractament per a la audició han millorat la seva qualitat de vida exponencialment. La pèrdua auditiva, en la majoria dels casos, pot ser tractada. Els audiòfons ajuden a mantenir l’atenció més fàcilment perquè les persones que la pateixen es concentrin amb menys esforç, puguin participar en activitats socials i que no es vegin abocades a l’aïllament social. 

Per això es recomanable realitzar revisions periòdiques i acudir a un especialista en el moment en què s’evidencia un problema d’audició per buscar el tractament adequat. Gràcies a la innovació tecnològica i a un disseny cuidat actual, els audiòfons passen desapercebuts, de manera que les persones que el porten no tindran motius per sentir-se avergonyits i notaran una millora en la seva salut mental. Per això cal tenir en compte que s’ha de fer al menys una revisió anual, especialment a partir dels 50 anys. 

Amb una revisió senzilla es pot canviar la vida de molts pacients que venen arrossegant problemes auditius. Moltes de les persones que utilitzen audiòfons per primera vegada noten com la seva energia mental ha augmentat i experimenten millores significatives en diversos factors de la seva vida. Aquestes inclouen les seves relacions a la llar, la seva capacitat per socialitzar-se, i una sensació d’independència tant en la seva vida social com laboral. 

Ana Soto RuizDirectora de Vendes d’ Audika 

OFERTA 5è ANIVERSARI !!!

SUBSCRIU-TE A LA NEWSLETTER DIÀRIA PER NOMÉS 7,99€ L'ANY

Necessitem la teva col·laboració per seguir fent un periodisme de qualitat que respecti i doni visibilitat a les persones amb diversitat funcional

Redacció/Fonts
Redacció/Fonts
diari de la Discapacitat / El digital de la diversitat funcional a Catalunya

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat-spot_img

ÚLTIMES NOTÍCIES