Preguntes que no apareixien al temari adaptat; manca d’ajust a les normes de lectura fàcil; o una prova que descomptava les respostes errònies són, entre d’altres, algunes de les nombroses queixes que han fet arribar a Dincat les persones amb discapacitat intel·lectual que han participat a la primera prova de la convocatòria 240 cos subaltern reservada a persones d’aquest col·lectiu de la Generalitat de Catalunya.
Unes barreres que resulten injustificables quan la pròpia administració sap que el col·lectiu de les persones amb discapacitat intel·lectual és un dels que més dificultats té per accedir al mercat laboral.
Aquesta realitat ha portat al sector a denunciar que l’examen – que va tenir lloc el passat 18 de desembre de 2021- tampoc seguia els documents de recomanació elaborats pel sector com el Protocol per a Administracions Públiques convocants d’Oposicions Específiques per a Persones amb Discapacitat de Plena Inclusión i que Dincat havia traslladat a la Direcció General de Funció Pública de cara a l’elaboració de l’examen.
Un cop celebrat l’examen, Dincat va traslladar un informe a la Generalitat amb les incidències recollides i les recomanacions amb l’objectiu de millorar els processos selectius adaptats. Un informe sobre les dificultats que havien trobat els aspirants que mai ha tingut resposta per part de l’administració, i que s’ha traduït en que només 134 persones han aprovat la prova. A més, en tractar-se d’una prova eliminatòria, ja és segur que no serà possible cobrir les 151 places reservades pel col·lectiu, un fet injustificable davant les dificultats d’inserció laboral del col·lectiu. A això se l’ha de sumar que aquesta xifra encara es pot veure encara reduïda, ja que encara falta que es publiquin els resultats de les altres dues proves restants, una d’elles també eliminatòria.
“Estem indignats. Al llarg de pràcticament dos anys hem estat insistint en la necessitat de coordinar-nos per a poder garantir un examen en condicions per a les persones amb discapacitat intel·lectual i, malauradament, no hem estat escoltats. Ni s’han seguit les nostres recomanacions, ni s’ha obert un espai de col·laboració que ens permetés incidir en aquelles qüestions rellevants com seria lògic i, encara més, tenint en compte que es tracta de les primeres oposicions reservades al col·lectiu”, lamenta Carles Campuzano, director de Dincat.
La federació lamenta la falta d’interès de l’administració per col·laborar amb el sector, que va demanar reunions amb el departament corresponent i va enviar un informe tècnic -que no ha tingut resposta- per exposar la necessitat de reconduir alguns aspectes de la convocatòria. Per aquest motiu situació, Dincat ha obert un espai de recollida de queixes i reclamacions a la seva web, amb l’objectiu de monitoritzar-les, valorar-les i traslladar-les a la Direcció General de Funció Pública de la Generalitat de Catalunya.
Per últim, l’entitat també vol denunciar la lentitud de tot el procés de les oposicions. La convocatòria es va obrir el 2019, l’examen es va celebrar a finals del 2021 i, encara avui, no s’han publicat els resultats complets de la prova.
Secció patrocinada per
Si no hi ha adaptacions a aquest col.lectiu tan ben representat es impossible que el de l’asperger o autisme sense discapacitat intel·lectual les tingui. L’administració ja pot anar posant llums blaves i bones paraules que no segueix cap recomanació de l’ONU ni de ningú. Com sempre l’administració és la primera que discrimina sense por a sanció per incompliment de drets bàsics.