
Quasi 200 persones es van reunir aquest dissabte passat per celebrar els 30 anys de les Llars Clarella de Sant Tomàs, el servei d’habitatge de l’entitat que actualment atén 69 persones en cinc llars. La commemoració, que va incloure un dinar i un concert, es va dur a terme en un espai molt emblemàtic: el Mas Clarella, situat al terme municipal de Vidrà. Aquest mas és el que dóna nom al servei gràcies a l’herència que va deixar la seva propietària, Pilar Clarella, quan va morir. La senyora Clarella va donar un fons econòmic a Sant Tomàs que l’entitat va utilitzar per adquirir l’immoble del carrer de la Riera de Vic, on es va construir la primera llar de l’entitat, que encara avui està en funcionament.
La celebració va servir per recordar la figura de Clarella amb els actuals propietaris del Mas, un matrimoni americà format per Brad Call i Teresa Jensen, que van estar presents a l’acte i van mostrar la seva generositat amb Sant Tomàs. Brad Call va assegurar que per ell era “un honor haver pogut conèixer Sant Tomàs i la història de la senyora Clarella”. La festa va aplegar persones ateses, les seves famílies, treballadors i membres de la Junta i Patronat de l’entitat. Tots van compartir aquesta jornada festiva que va començar amb un reconeixement a totes les persones que resideixen a les llars.
Miquel, de la llar Riera; Marina, de la llar de Manlleu; Elisabet, de la llar del Nadal; Pilar, de la llar de Calldetenes, i Jordi, de la de Sant Pere de Torelló, van obrir l’acte explicant com és el seu dia a dia i quines activitats els agrada més fer. Seguidament, Alba Tuneu, directora del servei, va recordar els seus 15 anys de trajectòria a les Llars Clarella, primer com a educadora i des de fa quasi dos anys com a responsable del servei. Va agrair la tasca de les educadores i de l’equip tècnic, als quals va definir com a “pops de vuit potes que són a tot arreu i donen resposta a tothom”. També va expressar el seu agraïment a la confiança de les famílies i, sobretot, a les persones que viuen a les llars per “la vostra autenticitat, la vostra força, i per permetre que us acompanyem a la vostra vida”. Tuneu va concloure la seva intervenció afirmant que el servei creixerà amb l’obertura de noves llars per poder “donar resposta a les necessitats de les famílies de la comarca”.
Un servei clau per a les famílies
Jaume Serra, germà d’una persona resident a les llars des de fa 19 anys, va subratllar la importància per a les famílies de comptar amb un servei com les Llars Clarella, ja que donen resposta a les necessitats quan els pares es fan grans: “inicialment hi ha incertesa pel canvi que suposa deixar el fill en una llar, però la satisfacció posterior és molt gran quan veus que estan bé i molt ben cuidats”.
Ricard Aceves, director general, va assegurar que fa 30 anys, quan va arrencar el servei d’habitatge, semblava “un repte immens” que s’ha anat consolidant gràcies a la demanda i la complicitat del territori. En aquest sentit, tant ell com el president de l’entitat, Joan Casany, van anunciar que a finals d’estiu esperen tenir acabades les obres de la Llar de Sant Hipòlit de Voltregà, la qual obrirà un cop la Generalitat de Catalunya atorgui el concert econòmic per a les places. Per a Casany, cada obertura d’una nova llar és sinònim d’“obrir noves oportunitats per a les persones ateses i les seves famílies”, i va assegurar que aquest és l’objectiu que mou a l’entitat.
Evolució i noves obertures
Al llarg de 30 anys, les Llars Clarella han evolucionat i crescut per donar resposta a les necessitats canviants. Recentment, Sant Tomàs ha inaugurat noves llars per apropar l’habitatge tutelat als usuaris. El febrer de 2023 es va obrir la llar de Calldetenes, amb 12 places destinades a persones de més edat, i el gener de 2024 es va estrenar la llar de Sant Pere de Torelló, amb capacitat per a 10 persones. Amb aquestes ampliacions, el servei arriba a 5 llars a Osona (un total de 9 pisos), reduint les llistes d’espera i facilitant la proximitat amb l’entorn familiar dels usuaris.
Actualment, s’està construint un nou equipament a l’edifici de l’antiga llar de jubilats de Sant Hipòlit, on ja hi ha un grup de persones del Centre Ocupacional. Des de Sant Tomàs sempre s’ha prioritzat ubicar els usuaris al seu municipi per facilitar l’autonomia i la fàcil adaptació de les persones gràcies a la proximitat amb el seu cercle familiar i d’amistats.