
Les empreses de l’IBEX 35 han fet “un pas enrere” el 2024 en matèria d’ocupació per a persones amb discapacitat, ja que, segons les dades publicades a les seves webs, només el 46% compleix amb la quota legal del 2% de reserva d’ocupació per a aquest col·lectiu, en comparació amb el 57% del 2023.
Aquesta és una de les conclusions del IV Informe IBEX 35 i Discapacitat, elaborat per la Fundació Bequal i presentat aquest dimecres a l’agència de notícies Servimedia. A l’acte hi van participar José Antonio Martín Rodríguez, director gerent de la Fundació Bequal; Dulcinea Meijide Vidal, directora de Sostenibilitat i Diversitat i Inclusió a Agbar del Grup Veolia; i José Luis Martínez Donoso, director general de la Fundació ONCE i vicepresident executiu de la Fundació Bequal.
Segons Martín Rodríguez, el document mostra una situació “frustrant” i dades “desencoratjadores” perquè les empreses de l’IBEX 35, en conjunt, només han assolit un 1,79% de llocs de treball per a persones amb discapacitat, amb 7.487 treballadors en plantilla, quan la xifra hauria de ser de 8.357 per complir la llei.
A més, l’informe denuncia una “manca d’informació” i “coherència” en el reporti de dades sobre discapacitat per part de les empreses. Només un 6% de les entitats assoleixen el nivell màxim de reporti, definit com a taxonomia inclusiva en l’estudi de la Fundació Bequal.
Tot i que el 73% de les empreses menciona la inclusió de persones amb discapacitat als seus documents fonamentals i el 85% utilitza una terminologia adequada, aquestes millores no s’han traduït en avenços significatius en la manera de reflectir el compromís real amb la inclusió.
Ocupació i accessibilitat
L’informe conclou que hi ha un “retrocés” en el compromís de les empreses amb la integració laboral de persones amb discapacitat, ja que moltes “no aproven” en la seva tasca de generació d’ocupació per a aquest col·lectiu. En aquest sentit, Martín Rodríguez recorda que la taxa d’atur de les persones amb discapacitat és del 19,7%, molt superior a la de la resta de la població.
Per la seva banda, Martínez Donoso ha destacat que la reforma laboral “ha tingut molt a veure” amb la situació exposada en aquest informe i ha assenyalat la importància que les persones amb discapacitat coneguin “quins perfils demanen les empreses”.
Quant a accessibilitat, el 52% de les empreses de l’IBEX 35 afirmen tenir un pla d’actuació per millorar l’accessibilitat dels seus centres de treball i atenció al client, enfront del 69% del 2023. A més, 19 empreses (56% de l’IBEX 35) declaren desenvolupar productes i serveis accessibles, mentre que l’any anterior ho feia el 62%.
En canvi, el 91% de les companyies compten amb polítiques inclusives que garanteixen la igualtat d’oportunitats i la no discriminació, una millora respecte al 60% del 2023. Malgrat això, Martín Rodríguez adverteix que els avanços podrien veure’s “afectats” per la tramitació de la llei òmnibus.
En acció social, el 74% de les empreses indiquen que duen a terme iniciatives en aquest àmbit, mentre que el 59% esmenten accions de voluntariat inclusiu, en comparació amb el 37% del 2023.
Finalment, Martín Rodríguez subratlla que tant l’accessibilitat als llocs web de les empreses com la situació laboral del col·lectiu de persones amb discapacitat “són molt millorables”.
Secció patrocinada per
