Divendres, 29 març 2024
IniciINCLUSIÓ SOCIALLes comarques de l’Urgell i la Segarra implementen un Pla per lluitar...

Les comarques de l’Urgell i la Segarra implementen un Pla per lluitar contra l’estigma de la salut mental

pla lluitar estigma salut mental urgell la segarra
El pla de xoc contra l’estigma en salut mental es va presentar a l’Ajuntament de Tàrrega // Foto: Associació Alba

Les comarques de l’Urgell i la Segarra tenen un pla d’acció per lluitar contra la discriminació de les persones amb alguna problemàtica de salut mental, després que divendres passat la Taula de Salut Mental d’aquestes comarques, formada per 17 representants d’entitats i administracions públiques presentessin a l’Ajuntament de Tàrrega el Pla Local Antiestigma.

L’encarregada de presentar aquest pla va ser Marta Burgell, responsable de la Federació de Salut Mental Terres de Lleida, que va apuntar els objectius i les línies estratègiques del mateix. Quant als primers, els va resumir en quatre:

– La necessitat de canviar actituds i comportaments que són discriminatoris.

– Reduir el nivell d’estigma que pateix el col·lectiu.

– Apoderar a la primera persona com a agent de canvi.

– Millorar els indicadors d’inclusió social relatius als problemes de salut mental.

I pel que fa a les línies estratègiques també va destacar també 4 de prioritàries:

– Implicar institucions del territori i ciutadania.

– Garantir l’apoderament de la primera persona.

– Implementar accions reals contra l’estigma.

– Garantir un espai de coordinació que faci que el pla sigui governable i tingui continuïtat.

Prèviament a l’elaboració del Pla, que contempla diverses accions a 2 anys vista, es va realitzar una diagnosi a partir d’una enquesta online que van respondre 273 persones de l’Urgell i la Segarra amb l’objectiu de conèixer el punt de partida en relació al coneixement que hi ha al territori sobre la salut mental.

En aquest sentit, es va identificar que un 53% de les persones enquestades ha treballat amb una persona amb Trastorn Mental i un 62% ha tingut una amistat.

Una de les dades més destacades de l’enquesta és que a la pregunta “Estaries disposat/da a viure amb alguna persona amb un problema de salut mental” un 70% responen negativament, mentre que la mateixa pregunta plantejada des del punt de vista de compartir una feina o bé tenir un amic o viure-hi a prop es redueixen les respostes negatives fins al 20% o 30%.

Així doncs “viure amb una persona amb trastorn mental es veu encara molt més negativament que no pas algun altre tipus de contacte” ha explicat Anna Mateu del Servei de Rehabilització en Salut Mental de Tàrrega.

Una altra dada rellevant de l’estudi previ és que un 66% manifesta haver amagat sempre o alguna vegada la seva problemàtica per por a ser rebutjats en temes de parella, feina o amics.

Després de la presentació dels objectius i les línies estratègiques del pla, Miguel Àngel Vilardell, activista de l’Associació Alba, va presentar algunes de les accions més destacades del pla.

Bàsicament es resumeixen en accions de formació dirigides principalment a activistes per tal d’apoderar a les persones amb algun trastorn mental i involucrar-los en els diferents projectes.

També es va destacar la formació a nivell de joves, ja sigui a través de xerrades als instituts a través del projecte “What’s up” on s’expliquen en primera persona les vivències de superació i rehabilitació de la malaltia. I finalment també hi ha previstes formacions dirigides a periodistes i a personal sanitari.

També es preveuen accions de sensibilització a través de campanyes de difusió a la ciutadania i l’organització d’una jornada contra l’estigma a l’Urgell i la Segarra.

En l’acte de presentació també hi van participar Jaume Folguera, Regidor d’Esports, Promoció de la Salut i Gent Gran de l’Ajuntament de Tàrrega, que va destacar “la importància de posar en marxa aquest pla i ha posat en valor que és la primera iniciativa d’aquest tipus que s’impulsa al territori de Lleida i la tercera a tota Catalunya”.

Per la seva part la Consellera de Serveis Socials, Igualtat i Salut del Consell Comarcal de la Segarra, Núria Magrans, va destacar que “la lluita contra l’estigma és una cosa que ens afecta a tots i per això el Pla Local té la finalitat de dotar de continuÏtat les accions de lluita contra l’estigma que ja s’estan portant a terme per part de les entitats i administracions i corresponsabilitzar-nos a tots en aquesta lluita.”

El Dr. Pifarré, cap de Salut Mental a Lleida, va voler també reivindicar el treball conjunt de totes les entitats i administració imprescindible per a l’èxit de la lluita contra l’estigma. “No és un tema només de recursos, sinó un tema de mirada, de societat. La participació i l’impuls i el lideratge és clau per a voler fer un món millor. Esperem que d’aquí 20 anys no calgui fer campanyes contra l’estigma”, va afegir.

Finalment també Maite Trepat, directora de l’Associació Alba, va manifestar la importància del treball contra l’estigma com a element clau perquè les persones amb alguna problemàtica de salut mental tinguin noves oportunitats en el territori i ha animat a que tots els agents se sumin en aquesta direcció.

- PUBLICITAT -

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content