L’acidH engega un projecte d’envelliment actiu per acompanyar gent gran amb intel·ligència límit

El presentarà en la seva jornada anual que se celebra aquest 30 de novembre

jornada anual acidh projecte envelliment actiu intel·ligència límit
A la jornada hi haurà una ponència del professor Jordi Sunyer // Foto: acidH

L’Associació Catalana d’Integració i Desenvolupament Humà (acidH) donarà a conèixer demà, en el marc de la seva jornada anual, els principals projectes en marxa i reptes de futur respecte a les persones amb intel·ligència límit. També reconeixerà la tasca dels equips tècnics i voluntaris i agrair el suport dels 346 socis de l’entitat.

En aquest sentit, informarà de la posada en marxa a partir del proper mes de desembre d’un programa d’envelliment actiu que evitarà que quan ja tenen una edat, avançada, les persones amb intel·ligència límit hagin de ser ingressades en llars d’avis conjuntament amb persones que no tenen cap discapacitat.

Banner Col·lectiu Ronda 300x600

El programa els permetrà continuar vivint en els seus pisos de tota la vida en un règim de “llar residència”, és a dir, seran pisos tutelats dels quals ells no tindran la clau i que tindran uns horaris de tancament i obertura. Aquest canvi anirà acompanyat d’un pla d’activitats específicament pensades perquè aquestes persones no perdin capacitats ni habilitats i se sentin realitzades, com tai-txí, pintura o manualitats.

Un altra línia de treball que ja està desplegant l’associació és la millora de la detecció de les persones amb IL, i per això l’entitat vol implicar de manera decidida els sectors de la medicina i l’educació. La idea és millorar la formació sobre la IL dels professionals de l’educació i de la sanitat perquè es puguin detectar més i millor les persones afectades i així poder-les reconduir el més abans possible cap als recursos específicament creats per a elles. Durant el primer trimestre de 2018 ja hi ha previstes trobades amb diversos centres educatius.

BANER_300X250

Un altre dels projectes que arrencaran en breu és la creació d’una companyia estable de teatre formada per persones amb IL, però inclusiva i que integrarà també veïns i veïnes de Gràcia, on l’acidH té la seu. Aquest projecte té com a punt de partida les classes de Teatre Adaptat acidH, un programa que fa servir el teatre com a eina per millorar les habilitats socials de persones amb Intel·ligència Límit. El programa, que compta amb la col·laboració desinteressada de l’actor Toni Albà com a formador, arriba enguany arriba a la segona edició amb molt d’èxit entre els alumnes.

Durant l’acte, hi haurà una xerrada del cap del programa de Salut infantil de l’Institut de Salut Global de Barcelona i catedràtic de Medicina Preventiva i Salut Pública de la Universitat Pompeu Fabra, Jordi Sunyer. La seva ponència, “Pol·lució atmosfèrica i dèficit d’aprenentatge i demència”, versarà sobre la relació entre la contaminació ambiental i el deteriorament del cervell humà. La jornada també serà un primer homenatge a la històrica

fundadora i expresidenta de l’entitat, Montserrat Baró, que va morir el setembre. Un cop finalitzat l’acte, se servirà un còctel del servei de catering Shuup, un innovador servei de menjars coordinat per un equip de cuiners i cambrers que té com a objectiu facilitar la inserció laboral de persones amb discapacitat.

L’entitat porta 23 anys acompanyant persones amb IL i els seus familiars al llarg de les diferents etapes vitals. Es calcula que al voltant del 2% de la població a Catalunya està afectada per intel·ligència límit. Les persones amb IL són aquelles que les seves capacitats intel·lectuals es troben just per sota del que es considera normal segons la Organització Mundial de la Salut. Presenten dèficits en la capacitat adaptativa almenys en dues de les següents àrees: comunicació, cura personal, vida domèstica, habilitats socials i interpersonals, utilització de recursos comunitaris, autocontrol, habilitats acadèmiques, treball, oci, salut i seguretat.

Sigues el primer a opinar

Deixa un comentari

La vostra adreça de correu no serà publicada


*