
El dijous 5 de juny, el Palau Macaya va ser l’escenari de la sisena edició de la Jornada ‘L’Empresa amb Valor(s)’, una consolidada iniciativa del Servei d’Inserció Laboral (SIL) de l’acidH que s’ha consolidat com un referent per a les empreses compromeses amb la diversitat, la inclusió i el talent de les persones amb Funcionament Intel·lectual Límit (FIL) o Discapacitat Intel·lectual Lleu (DIL).
Sota la conducció del periodista Josep Maria Soro (TV3 i TEBVist), la jornada va focalitzar-se en quatre grans objectius: visibilitzar les capacitats laborals de les persones acompanyades per l’acidH, reconèixer la tasca del SIL, homenatjar les empreses col·laboradores i obrir la porta a aquelles que encara no han apostat per la inclusió laboral.
Una aposta per la diversitat com a valor afegit
Paco Ramos Martín, Secretari de Treball de la Generalitat de Catalunya, va inaugurar la jornada subratllant que “la sensibilització de les empreses és clau per a la inserció efectiva al mercat ordinari de les persones amb discapacitat”. Així mateix, va emfatitzar la rellevància d’eines com els Centres Especials de Treball (CET), el treball amb suport i les subvencions per facilitar aquest camí.
A continuació, es va projectar el vídeo “Un dia al SIL”, que va donar pas a un diàleg enriquidor amb testimonis reals. Les veus de persones com Ma Àngels Muñoz, recepcionista al Grup Focus, o Gerard Amor, auxiliar de cuina i sala a Mescladís, van compartir experiències personals d’autonomia, superació i gratitud. Ma Àngels va expressar: “Quan vaig saber què tenia vaig pensar: per fi. Avui treballo en un espai de confiança, amb suport i amb un futur que espero que sigui fins a la jubilació al Grup Focus”.
Els representants empresarials, com ara Xavier Zarco (RH de Grup Focus) i Zac Ohayon (coordinador d’Empleadís-Mescladís), van coincidir en ressaltar que “les empreses guanyen quan incorporen talent divers”. Van posar en valor el suport del SIL i la metodologia del treball amb suport com a factors essencials per assegurar l’èxit de la inserció.
L’acompanyament, una eina transformadora
Berta Fernández, tècnica d’inserció laboral de l’acidH, va explicar com l’acompanyament continuat “facilita l’encaix entre empresa i persona, no només a l’inici, sinó al llarg del temps”. També va destacar que la feina no és estàtica i que el seguiment permet reajustar situacions per garantir l’èxit.
La jornada va concloure amb un vídeo de reconeixement a les empreses amb valor(s) i un espai de networking i aperitiu. En la seva intervenció final, Pía Ferrer i Jeremias, presidenta de l’acidH, va defensar la substitució del concepte “persona amb discapacitat” per “persona treballadora”, i va afirmar: “Les institucions ens ajuden a fer possible que les persones amb FIL i DIL exerceixin com a ciutadans de ple dret, amb drets però també amb obligacions”.
Amb més de 100 assistents, la VI Jornada ‘L’Empresa amb Valor(s)’ reafirma la seva voluntat de generar espais de confiança, reconèixer la valentia de les empreses inclusives i obrir noves oportunitats de col·laboració. Com va expressar la tècnica Pura Riera, “el repte actual és crear les ofertes de feina conjuntament amb les empreses, oferint talent, no només per complir una quota, sinó per fer créixer equips amb valor(s)”.
Què és acidH i quin paper hi juga el Servei d’Inserció Laboral?
L’acidH (Associació Catalana d’Integració i Desenvolupament Humà), és una entitat social sense ànim de lucre que, des de fa més de 30 anys, treballa per millorar la qualitat de vida de persones amb Funcionament Intel·lectual Límit o Discapacitat Intel·lectual Lleu. L’entitat promou una atenció integral en àmbits com l’educació, la formació, la salut mental, l’habitatge, el lleure i, molt especialment, el món laboral.
El Servei d’Inserció Laboral (SIL) de l’acidH és un dels pilars de l’entitat. Treballa estretament amb les persones per preparar-les per al món laboral i acompanyar-les durant tot el procés: des de l’orientació i la formació, fins a la recerca de feina i el seguiment un cop han estat contractades. A més, també ofereix suport a les empreses, ajudant-les a adaptar els llocs de feina i a facilitar una inclusió real i sostenible. Es tracta d’un servei que beneficia ambdues parts: les persones guanyen autonomia i autoestima, i les empreses incorporen talent valuós i compromès.
Amb iniciatives com aquesta jornada, l’acidH vol inspirar i mobilitzar més empreses a sumar-se a la inclusió. Perquè tothom, amb el suport adequat, té alguna cosa valuosa per aportar. “Una societat inclusiva no només és més justa, sinó també més rica i més humana”, ha destacat l’equip organitzador.
Secció patrocinada per
