
La Universitat de Barcelona (UB) i Inditex han llançat la Càtedra UB Inditex de Discapacitat Intel·lectual i Ocupabilitat, una iniciativa destinada a impulsar programes de formació per a persones amb discapacitat intel·lectual i a promoure la recerca en inclusió sociolaboral.
El primer programa formatiu d’aquesta càtedra s’iniciarà a l’abril i s’allargarà fins a l’octubre. Estarà especialitzat en habilitats de gestió operativa de botiga, facilitant l’accés laboral d’aquest col·lectiu en empreses del sector de la moda.
A més, la Càtedra impulsarà recerques sobre competències, barreres i facilitadors que afecten la formació i contractació de persones amb discapacitat, amb l’objectiu de compartir aquests coneixements amb els agents socials responsables de la seva inclusió. També desenvoluparà noves metodologies d’ensenyament adaptades a aquest col·lectiu.
“La inclusió laboral de les persones amb discapacitat és una prioritat en el nostre compromís amb les persones”, va afirmar Óscar García Maceiras, conseller delegat d’Inditex, durant l’acte de presentació celebrat a l’Aula Ramon y Cajal de l’Edifici Històric de la UB. “A través d’aquesta col·laboració amb la Universitat de Barcelona, seguim impulsant la seva ocupabilitat i integració, contribuint a un entorn més accessible i inclusiu”, va afegir.
El rector de la UB, Joan Guàrdia, va celebrar aquesta col·laboració: “L’objectiu d’una universitat pública és exercir el poder transformador. De les nostres aules sorgeixen ciutadans formats i amb capacitat crítica que formen part del capital d’un país. D’aquest procés transformador ningú no en queda exclòs”.
Per la seva banda, Joan Corominas, president del Consell Social de la UB, va destacar que la Càtedra “encaixa perfectament amb els objectius dels consells socials de les universitats” i va expressar el desig que sigui “el primer pas d’una relació llarga i duradora entre universitat i empresa”.
Dirigida per Maria Carbó, professora del Departament de Cognició, Desenvolupament i Psicologia de l’Educació de la UB, la Càtedra tindrà un impacte significatiu en la percepció de la discapacitat intel·lectual. “Aquesta càtedra serà determinant per avançar cap a la inclusió i contribuirà a l’evolució dels models d’atenció a aquest col·lectiu al nostre país”, va afirmar.
Tant la UB com Inditex tenen un compromís ferm amb la diversitat i la inclusió. Inditex, a través del seu programa INCLUYE, basat en la metodologia de l’ocupació amb suport, fomenta la contractació de persones amb discapacitat a les seves botigues, centres logístics, fàbriques i oficines arreu del món, amb l’objectiu de doblar el nombre de treballadors amb discapacitat en dos anys.
Des de 2001, Inditex també promou For&From, una xarxa de botigues gestionades per organitzacions socials especialitzades, operatives a Espanya, Portugal, Itàlia i Mèxic. Aquestes botigues funcionen amb un model autosostenible, on els beneficis es destinen a finançar projectes socials.
Per la seva part, la UB considera prioritaria la promoció d’una universitat inclusiva i de qualitat, en consonància amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030 de l’ONU.
Secció patrocinada per
