La Sindicatura de Greuges de Barcelona ha interposat una queixa formal a l’Ajuntament de la ciutat, exigint la implementació urgent d’un programa Respir Plus que inclogui a totes les persones en situació de dependència, independentment de la seva edat. Actualment, el programa està limitat a persones majors de 65 anys, una restricció que, segons la Sindicatura, resulta discriminatòria i deixa fora a nombroses famílies que necessiten aquest suport.
El Respir Plus és una prestació econòmica que permet a les persones dependents contractar serveis d’assistència a domicili, millorant així la seva qualitat de vida i alleugerint la càrrega de les seves famílies. No obstant això, la limitació d’edat ha impedit que moltes persones més joves, especialment aquelles amb discapacitats severes o grans dependències, puguin beneficiar-se d’aquest programa.
La Sindicatura ha rebut nombroses denúncies de famílies amb fills i filles amb discapacitat que es veuen obligades a fer front a situacions de gran vulnerabilitat i sobrecàrrega assistencial. Aquestes famílies han expressat la seva frustració davant la manca de recursos i suport per part de l’administració, i han reclamat un tracte igualitari per a totes les persones en situació de dependència.
L’Ajuntament de Barcelona ha reconegut la necessitat d’ampliar el programa Respir Plus i ha manifestat la seva intenció d’estudiar diferents models de prestació del servei. No obstant això, la Sindicatura considera que aquesta demora és injustificable i que és necessari actuar amb celeritat per donar resposta a les necessitats de les persones més vulnerables.
La defensoria de la ciutadania ha insistit en la importància d’un pla pilot durant l’any 2024 per avaluar l’impacte d’un Respir Plus inclusiu i adaptar-lo a les necessitats reals de la ciutadania. A més, ha recordat que l’existència d’un greuge econòmic més elevat en el grup comprès entre els 6 i els 64 anys, tal com indica un estudi de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat, reforça la necessitat d’una intervenció urgent per part de l’administració.
L’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD) ha manifestat a la Sindicatura de Greuges de Barcelona que està analitzant la demanda del sector i les diferents modalitats de Respir possibles. Un dels col·lectius en els quals s’ha copsat una necessitat més flagrant és el de famílies monoparentals amb fills i filles amb discapacitat.
L’IMPD afegeix que, una vegada analitzada i dimensionada la necessitat, caldrà definir el model de prestació del servei i dotar-lo de pressupost. En aquesta línia, hi ha la voluntat de poder activar aquest servei al més aviat possible i donar resposta a les demandes de les famílies.
Tot i que l’Ajuntament mostra la seva predisposició a obrir l’accés al Respir Plus a altres col·lectius, la Sindicatura vol incidir en el fet que des de la primera convocatòria del Respir Plus l’any 2013 fins a l’actualitat, el consistori no hagi pogut articular un programa amb un abast més ampli per a les persones amb dependència de totes les edats.