
La segona edició dels Pressupostos Participatius de Barcelona ha superat totes les expectatives, registrant un increment significatiu de la participació en totes les fases respecte a la convocatòria de 2021. Un total de 48.796 barcelonins i barcelonines van participar en la votació final, gairebé 9.000 més que fa quatre anys. La fase de priorització també va experimentar un augment notable, passant de 17.763 a 30.367 suports. En conjunt, sumant la participació presencial i a la plataforma decidim.barcelona, el procés ha mobilitzat 89.500 persones, gairebé 25.000 més que en la primera edició, demostrant un clar interès ciutadà en la gestió municipal.
Propostes Guanyadores i Distribució Territorial
Una de les novetats més destacades d’enguany ha estat la participació infantil, amb la implicació de nens i nenes d’entre 8 i 13 anys. De les propostes presentades pels més joves, se n’han escollit tres: “Transformem el pati de l’Escola Barcelona (les Corts)”, “Millorem l’entorn de 10 centres educatius (Sarrià – Sant Gervasi)” i “Millorem el pati de l’Escola Ferran i Clua (Sant Andreu)”. Aquestes iniciatives reflecteixen el compromís de les noves generacions amb la millora del seu entorn.
Pel que fa als projectes per districtes, Sant Martí lidera la llista amb onze projectes aprovats, seguit de Nou Barris amb nou. Ciutat Vella, l’Eixample, Sants-Montjuïc i les Corts impulsaran vuit projectes cadascun. Així mateix, Gràcia comptarà amb set projectes, mentre que Horta-Guinardó i Sant Andreu en tindran sis respectivament, i Sarrià – Sant Gervasi en desenvoluparà cinc. En total, les obres i millores arribaran a 35 barris de la ciutat, assegurant un impacte ampli i divers.
Tipologia de Projectes i Seguiment
Les actuacions en equipaments educatius són majoritàries, amb setze intervencions programades. També es duran a terme quinze transformacions de carrers per guanyar espai per a vianants o bicicletes, dotze iniciatives de verd urbà, onze de mobiliari i equipaments diversos, onze més dedicades a altres equipaments municipals, nou àrees lúdiques i esportives i dos projectes sobre béns immobles d’ús públic.
Les comissions de seguiment, una per districte, es constituiran les properes setmanes per garantir la correcta execució dels projectes. En aquestes comissions hi participaran els promotors de les propostes, el personal tècnic municipal i, en el cas dels projectes infantils, els mateixos nens i nenes que els van defensar, assegurant així la transparència i la implicació ciutadana en tot el procés.