La Federació Espanyola d’Ortesistes i Protesistes (Fedop) ha manifestat aquest dimarts que la manca de finançament de l’ortoprotèsica apta per a la pràctica esportiva, per part del Sistema Nacional de Salut, suposa una barrera econòmica “insuperable” i una “exclusió” per a moltes persones amb discapacitat.
En opinió d’ortesistes i protesistes, l’accés a aquests productes que faciliten la pràctica esportiva “s’hauria de fer de manera homogènia ia totes les comunitats autònomes per garantir l’equitat i la igualtat de tots els ciutadans”.
En aquest sentit, des de la Federació van destacar la importància dels Jocs Paralímpics celebrats recentment a París “que han mostrat al món les darreres innovacions ortoprotèsiques, ajudant els atletes a aconseguir grans marques”.
“Els esportistes paralímpics són un exemple inspirador per als milers de persones que han de fer front a una discapacitat”, va puntualitzar la Fedop en un comunicat.
Aquesta entitat va incidir que la falta de finançament per a l’ortoprotèsica d’última generació, des del Sistema Nacional de Salut, afecta no només esportistes professionals, sinó sobretot principiants o amateurs, que poden tenir més dificultats per aconseguir aquests productes.
“Per exemple, per a un amputat no és possible adquirir una pròtesi específica per practicar esport que estigui coberta per la cartera bàsica de prestacions ortoprotèsiques i, per tant, constitueix un gran esforç econòmic que moltes famílies no poden afrontar”, va assenyalar.
Per tant, la Federació fa una crida a les autoritats sanitàries perquè reconeguin la importància de finançar l’ortoprotètica més avançada, que permet l’activitat esportiva. Així, es garanteix que totes les persones, independentment de la seva capacitat física o situació econòmica, tinguin l’oportunitat de gaudir dels enormes beneficis de l’esport, com ara millorar la salut i propiciar la inclusió social.