Divendres, 13 juny 2025
IniciENTITATSLa Fundació OSAS celebra sis dècades d'acció social a Barcelona impulsant la...

La Fundació OSAS celebra sis dècades d’acció social a Barcelona impulsant la inclusió de les persones amb discapacitat intel·lectual

L’entitat commemora 60 anys de dedicació a l'atenció i suport educatiu i psicosocial a persones amb discapacitat intel·lectual i trastorns mentals a Barcelona, amb un model d'acompanyament integral des de la infància fins a l'edat adulta

La Fundació OSAS celebra sis dècades d'acció social a Barcelona, impulsant la inclusió de persones amb discapacitat intel·lectual.
L’entitat dona suport educatiu i psicosocial a persones amb discapacitat intel·lectual // Foto: Fundació OSAS

La Fundació OSAS, una entitat dedicada a l’atenció i el suport educatiu i psicosocial de persones amb discapacitat intel·lectual i trastorns mentals, celebra aquest any seixanta anys d’acció social a la ciutat de Barcelona. En un repàs a la seva dilatada trajectòria i amb la mirada posada en el futur, la fundació posa en valor el seu model d’acompanyament, que abasta tots els cicles vitals d’una persona, des de la infància fins a l’edat adulta. Joaquim Sabater, director de la fundació, explica que “és fonamental que les persones puguin desenvolupar una vida digna des que neixen fins que són adults, per això la Fundació OSAS ofereix atenció des de la petita infància”.

Per commemorar aquest més de mig segle d’activitat, la Fundació OSAS durà a terme diverses iniciatives. Inaugurarà l’ampliació del CDIAP Rella, cosa que permetrà atendre un major nombre d’infants i les seves famílies. A més, organitzarà un acte de recaptació de fons en homenatge a Mn. Torrebadella, el seu fundador, coincidint amb el primer aniversari de la seva mort. També celebrarà el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat Intel·lectual amb un esdeveniment especial. Paral·lelament, els diversos espais de la fundació acolliran una exposició fotogràfica itinerant que recollirà els moments més significatius de la seva història.

Una trajectòria pionera en la inclusió

A mitjans dels anys setanta, la Fundació OSAS es va posicionar com a pionera a Barcelona en l’oferta del servei d’atenció precoç, precursor dels actuals Centres de Desenvolupament i Atenció Precoç. Aquesta iniciativa d’estimulació precoç es va impulsar a través de la llar d’infants Rella, ara convertida en el CDIAP Rella, amb la finalitat de detectar com més aviat millor qualsevol alteració neurològica i així facilitar al màxim una vida plena i en comunitat.

La fundació també va obrir camí en l’àmbit de l’escola especial l’any 1965, en un moment en què la societat començava a demandar un canvi en la percepció de les persones amb discapacitat intel·lectual. Fins aleshores, la diversitat era sovint motiu de vergonya, exclusió i un autèntic tabú.

La Fundació OSAS és una entitat autònoma de l’Arquebisbat de Barcelona. El seu embrió és l’escola Sants Innocents, fundada l’octubre de l’any 1964 a partir de la proposta liderada per Mn. Francesc Torrabadella i un grup de famílies amb infants amb discapacitat intel·lectual.

Acollida per la parròquia Sant Pius X de Barcelona, el projecte va anar creixent fins a convertir-se en una proposta que genera oportunitats en la persona, en tot el seu cicle de vida. Els serveis de la fundació, tots ells ubicats al barri del Congrés, són el CDIAP Rella, l’Escola Sants Innocents (centre privat concertat d’educació especial per a persones dels 3 als 21 anys), l’Escola Gavina (centre privat concertat d’educació especial per a persones de 10 a 21 anys) i el Centre ocupacional Cordada.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Diari de la Discapacitat
Resum de la privadesa

Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.