Divendres, 13 juny 2025
IniciINCLUSIÓ LABORALLa Fundació Esclerosi Múltiple celebra 25 anys del FEMCET impulsant la inclusió...

La Fundació Esclerosi Múltiple celebra 25 anys del FEMCET impulsant la inclusió laboral de persones amb discapacitat

El Centre Especial de Treball de la Fundació Esclerosi Múltiple, el FEMCET, celebra el seu 25è aniversari contribuint a la integració laboral de 1.000 persones amb esclerosi múltiple i oferint un model inclusiu i adaptat en un context de creixement de la contractació en CETs

La Fundació Esclerosi Múltiple celebra 25 anys del FEMCET impulsant la inclusió laboral de persones amb discapacitat
Acte de celebració dels 25 anys del FEMCET // Foto: Fundació Esclerosi Múltiple

Durant el 2024, s’ha registrat una evolució positiva en la inclusió laboral de les persones amb discapacitat a Catalunya, amb més de 100.000 treballant actualment i una taxa d’ocupació del 30,5%. Tot i la davallada de contractació al mercat ordinari respecte al 2023, la incorporació en els Centres Especials de Treball (CET) ha crescut, amb casos d’èxit com el del FEMCET.

El Centre Especial de Treball de la Fundació Esclerosi Múltiple (FEMCET) té el propòsit de donar suport a les persones que conviuen amb esclerosi múltiple (EM) i obrir oportunitats laborals a aquest col·lectiu sovint invisibilitzat. L’EM és una malaltia d’origen neurològic i autoimmune que impacta directament en el sistema nerviós central, caracteritzada per la seva evolució imprevisible i la gran diversitat de símptomes que pot presentar, i que, tot i els avenços mèdics, encara no té cura. Alhora, pot evolucionar cap a diferents graus de discapacitat, cosa que provoca que moltes persones hagin d’adaptar o renunciar a la seva vida laboral.

Per commemorar el 25è aniversari de la fundació del centre, avui s’ha celebrat un acte a les seves instal·lacions que ha comptat amb la presència d’Àngels Tejada, presidenta del FEMCET; Marta Alzina i Mònica Benach, codirectores del FEMCET; Rosa Masriera, directora executiva de la FEM; i Eduardo Motivero i Lupe Bonales, treballadors del FEMCET. A més, han assistit a l’esdeveniment Marta Obdulia, gerent de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat de l’Ajuntament de Barcelona, i David Bonvehí, director general d’Economia Social i del Cooperativisme de la Generalitat de Catalunya.

En aquest acte s’ha volgut posar en valor la tasca desenvolupada pel FEMCET que, a més de generar llocs de treball adaptats, acompanyen a les persones amb formació, capacitació i seguiment continuat, perquè puguin reincorporar-se o accedir al mercat laboral ordinari amb garanties. Àngels Tejada, presidenta del FEMCET, ha comentat: “El FEMCET va néixer amb la missió de generar oportunitats laborals reals per a persones amb esclerosi múltiple i altres discapacitats físiques o sensorials, perquè creiem que treball és un dret i una eina de dignitat, i que calia un model més just, més inclusiu i més humà”. També ha volgut agrair el suport de les persones i entitats que han fet possible aquest projecte.

El FEMCET va iniciar el seu recorregut l’any 2000 amb una desena de persones que realitzaven tasques manuals i de suport. Amb els anys, el centre ha evolucionat profundament per adaptar-se a les noves demandes del mercat, apostant per la diversificació i el valor afegit. Ha incorporat serveis com l’atenció telefònica, la gestió administrativa o la manipulació de materials, obrint camí a nous perfils professionals. Paral·lelament, l’entitat va obrir les seves portes a persones amb diferents discapacitats físiques i sensorials, més enllà de l’esclerosi múltiple, consolidant-se com un model d’inclusió i innovació. Avui dia, agrupa 110 treballadors i continua oferint entorns laborals adaptats que permeten el desenvolupament professional en condicions d’igualtat.

El paper del FEMCET en el benestar de les persones amb EM és crucial. Crea un entorn laboral que posa les persones al centre i garanteix el respecte a la dignitat, l’autonomia i la igualtat d’oportunitats, d’acord amb la Llei General de Discapacitat (LGD). L’objectiu no és només facilitar una feina, sinó afavorir un desenvolupament professional i personal real. Per això, adapten les tasques i ofereixen suports individualitzats que permeten a cada persona assolir el seu màxim potencial. Al mateix temps, el centre treballa amb criteris de transparència, generació de valor i confiança amb clients i col·laboradors. Això permet consolidar projectes, alhora que demostra que la inclusió i la diversitat dins les plantilles no només és possible, sinó que també genera beneficis i rendibilitat social. Eduardo Motivero, treballador del FEMCET, ha expressat: “Després de rebre el diagnòstic d’esclerosi múltiple, vaig haver de reorientar-me laboralment i trobar una feina que entengui els meus ritmes. Gràcies al FEMCET he trobat aquest lloc i m’ha demostrat que puc continuar tenint una vida professional activa i significativa”. A més, el FEMCET considera la millora contínua com un dels seus pilars fonamentals, garantint una qualitat òptima i una eficiència real en tots els seus processos i serveis.

La Fundació Esclerosi Múltiple (FEM), en la seva tasca de millorar la qualitat de vida de les persones que conviuen amb EM, no només impulsa el FEMCET per oferir oportunitats en el mercat laboral, sinó que també intenta conscienciar sobre l’impacte de la malaltia en la vida laboral de les persones. Rosa Masriera, directora executiva de la Fundació Esclerosi Múltiple, ha explicat: “Treballem per sensibilitzar les institucions sobre el que realment implica conviure amb aquesta malaltia i afavorir les condicions perquè les persones amb EM puguin desenvolupar una vida laboral plena amb la que se sentin realitzades”. També ha assenyalat que “des de fa temps reivindiquem l’atorgament immediat del grau de discapacitat del 33% quan es diagnostica l’EM, perquè un dels principals obstacles per a qui conviu amb esclerosi múltiple és haver de demostrar davant l’administració una realitat que ja és prou dura per si sola. Han de passar per avaluacions lentes i restrictives, sovint sense tenir en compte la naturalesa intermitent i variable de la malaltia”.

Aquesta mesura permetria a les persones amb EM la possibilitat des del primer moment de postular-se per una feina adaptada, cosa impossible sense el grau, així com beneficiar-se de serveis com l’accés a la borsa de treball protegida, a beneficis fiscals i socials com ajuts a la mobilitat o descomptes en serveis, accés a recursos de formació i reinserció laboral adaptats, o el reconeixement institucional que reforça la identitat i el benestar emocional.

Secció patrocinada per
nou logotip fecetc

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Diari de la Discapacitat
Resum de la privadesa

Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.