Dilluns, 2 octubre 2023
IniciDISCAPACITATLa formació i la informació, claus perquè les persones amb discapacitat aconsegueixin...

La formació i la informació, claus perquè les persones amb discapacitat aconsegueixin carreres d’èxit professional

estudi carreres d'èxit persones amb diversitat funcional
Portada de l’estudi sobre èxit professional de les persones amb discapacitat // Foto: Foto: Fundació Randstad

La formació i la informació són rellevants perquè les persones amb diversitat funcional puguin tenir un millor desenvolupament professional i aconseguir carreres d’èxit. Aquesta és una de les principals conclusions del document ‘Las personas con diversidad funcional, protagonistas de carreras de éxito’ que han publicat conjuntament la Fundación Randstad y la Universitat Oberta de Catalunya (UOC).

ICF23_Baner Financament-300x600

L’estudi es basa en el seguiment que ha realitzat la investigadora de la Universitat Jaime I (Castelló), Sheila Parra Gómez, que té com a objectiu principal establir unes característiques comuns entre els exemples de diversitat funcional i formular categories d’èxit professional entre el col·lectiu.

L’autora ha analitzat la vida de vuit persones amb discapacitat amb diferents orígens, sexe, edat i educació. La investigadora s’ha entrevistat amb Mercedes (professora i investigadora), Matías (enginyer de comunicacions), Samuel (director de Cocemfe), Gregorio (únic bibliotecari sord i nadiu de Llengua de Signes Espanyola d’Espanya), Cristina (responsable del Comitè de Dones i Esport de la Federació Espanyola d’Esports de Persones amb Discapacitat Física), Lucía (activista i desenvolupadora de projecte educatiu), Carmen (locutora de ràdio) i Manuel, (empresari).

Per a Bel Ramos, directora executiva de la Càtedra de Fundació Randstad, “Des de Fundació sabem que està millorant el nivell formatiu de les persones amb discapacitat. Gairebé el 80% de les persones amb discapacitat en edat de treballar tenen algun grau de formació secundària i/o universitària. Aquesta millora facilita la seva ocupabilitat i des de la Fundació fem un major esforç per millorar la nostra oferta formativa en habilitats i competències digitals i laborals i formació per a l’ocupació, formació professional i especialitzada i beques universitàries”.

Banner Col·lectiu Ronda 300x600

Aquest estudi forma part de les activitats de la Càtedra Fundació Randstad-UOC sobre Discapacitat, Ocupació i Innovació Social i segons Jordi Planella, director de la Càtedra, “hem volgut impulsar-lo per buscar exemples d’èxit amb barreres, diferents casos, amb diferents orígens i evolucions, per inspirar altres persones en situacions similars, però també per fer perceptibles aquests casos i obrir els ulls a una societat que, moltes vegades, segueix sense donar oportunitats o segueix limitant sense comprendre que l’ímpetu de les persones és aliena a les discapacitats”.

Segons el document, l’èxit professional en persones amb diversitat funcional ve intervingut per les barreres de base amb què es troben. El seu major esforç fa que siguin vistes com a persones extraordinàries. A més, a través de les pàgines escrites per Sheila Parra, es observa com és fonamental el caràcter de la persona amb discapacitat a l’hora d’aconseguir tenir èxit a la seva carrera professional, “tenir un caràcter fort, enèrgic i perseverant sembla la característica comuna a tots els casos d’èxit”.

També el suport que tenen aquestes persones és especialment rellevant. “Sense suport, siguin del tipus que siguin, és més complicat triomfar a cap empresa que s’emprengui. No és impossible, però costarà una mica més”, assegura l’estudi.

Una característica que es repeteix a les històries de les vuit persones entrevistades és l’autonomia. Segons les conclusions de l’autora, “sense autonomia és impossible que cap persona, encara que necessiti una mica d’assistència, dueu a terme el vostre projecte personal. Sobreprotegir a les persones és desfavorable”.

Així mateix, sembla que analitza la vida de les persones que formen part d’aquest document inherent un activisme latent.

El document reflecteix clarament la necessitat que es donin oportunitats a les persones amb diversitat funcional encara que en els darrers anys hi ha hagut certa millora, cal seguir oferint per permetre a les persones realitzar-se, demostrar la seva vàlua i gaudir de vides dignes.

Així mateix, l’estudi posa de manifest que cada vegada són més visibles els casos de persones amb diversitat funcional i èxit professional, per la qual cosa ofereix una mirada optimista ia més de trobar possibles nexes entre els diferents casos, es pugui continuar fent crítica i denúncia allò que es pot canviar per millorar encara més la situació.

7 propostes per a l’èxit professional

L’autora de l’informe, sobre la base dels resultats obtinguts a la investigació, esbossa 7 propostes per afavorir l’èxit laboral de les persones amb discapacitat:

● Informar-se i assessorar-se sobre drets, ajuts i opcions.

● Meditar sobre els gustos i preferències de cadascun/a.

● Dins de les preferències, valorar quins estudis o professions són pertinents.

● Perseverar (molt) i ser pacient.

● Emancipar-se, en la mesura del possible.

● Envoltar-se de gent que sumi, no que reste.

● No amagar ni justificar l’estigma. Lluir amb orgull com és: mostrar-se és l’única manera d’existir.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content