Dimarts, 19 octubre 2021
IniciDiscapacitatLa FESOCA publica un vídeo de conscienciació social per commemorar el Dia...

La FESOCA publica un vídeo de conscienciació social per commemorar el Dia Internacional de Llengua de Signes

La data del 23 de setembre va ser declarada per l’ONU el 2017

intèrpret llengua de signes asignatura opcional
Intèrpret en llengua de signes catalana // Foto: gencat

Avui, 23 de setembre, se celebra el Dia Internacional de la Llengua de Signes. Aquest dia que va ser declarat per l’ONU l’any 2017 i coincideix amb el dia en què es va crear la Federació Mundial de Persones Sordes WFD (en les seves sigles en anglès) l’any 1951.

L’objectiu d’aquesta commemoració és reconèixer el multilingüisme com un dels pilars fonamentals de les Nacions Unides i per això cal retre homenatge a tots els idiomes. L’ONU per tant, considera que el llenguatge de signes es constitueix com un idioma “digne de la mateixa consideració que els idiomes orals”.

A més, en aquest dia vol ser una crida a tots els Estats a preservar aquest idioma com a capital de la diversitat cultural i lingüística de cada un d’aquests països i com un requisit indispensable per la plena realització dels drets humans de les persones sordes.

La llengua de signes catalana

La llengua de signes catalana, coneguda habitualment per la sigla LSC, és la llengua de les persones sordes i sordcegues signants de Catalunya. Es tracta d’una llengua natural de modalitat gestual i visual emprada per part del col·lectiu de persones signants com a sistema lingüístic de comunicació social i cultural. També és la llengua en què solen relacionar-se amb altres persones del seu entorn familiar i social immediat.

La LSC, com altres llengües de signes, acompleix totes les funcions comunicatives possibles i, com tota llengua viva, té unes característiques que la distingeixen. La llengua de signes catalana ha evolucionat des dels seus inicis i continua evolucionant constantment. Interactua amb altres llengües de signes i orals, rep influències i incorpora progressivament conceptes i nous signes d’acord amb la societat del coneixement i la comunicació actuals.

Per commemorar enguany aquesta data, des de la Federació de Persones Sordes de Catalunya (FESOCA), han realitzat un audiovisual amb la participació de tots/es les associacions afiliades, amb l’objectiu de mostrar la importància de la LSC a la societat i institucions públiques, així com la unitat del moviment associatiu català.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de les últimes notícies del món de la diversitat funcional a Catalunya

Fes-te subscriptor Premium

Si vols tenir accés a totes les notícies publicades al Diari, l'agenda del sector, i informació sobre subvencions, ajudes, convocatòries, recursos i moltes més coses, subscriu-te a la Newsletter Premium

Redacció/Fonts
diari de la Discapacitat / El digital de la diversitat funcional a Catalunya

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat-spot_img

ÚLTIMES NOTÍCIES