Dimarts 29 d’octubre, les professionals del Grup de Sistemes de Comunicació de la Federació Catalana d’Entitats de Paràlisi Cerebral i Pluridiscapacitats (FEPCCAT) van presentar la seva experiència dins el projecte Talento ASPACE en el congrés virtual “ISAAC Vibes of AAC Virtual Event 2024”. Organitzat per la International Society for Augmentative and Alternative Communication (ISAAC), aquest congrés destaca en el camp de la comunicació augmentativa i alternativa, coincidint amb el mes de conscienciació d’aquesta disciplina a nivell mundial. La presentació, ajornada fins ara a causa de la pandèmia, ha pogut finalment realitzar-se.
La intervenció, liderada per la logopeda Mariana Beltramini, va posar en relleu l’ús de dues eines destacades: la Matriu de Comunicació de la Universitat d’Oregon i les Fites per a la Comunicació desenvolupades per BJ Adaptacions. Aquestes eines permeten una avaluació estandarditzada de les competències comunicatives i han demostrat ser útils en la presa de decisions per a les intervencions en usuaris de Sistemes Augmentatius i Alternatius de Comunicació (SAAC). Els resultats d’aquest treball ja s’havien publicat prèviament en un article a la Revista del Col·legi de Logopedes de Catalunya amb el títol “La Matriu de Comunicació i les Fites per a la Comunicació: La valoració de les competències comunicatives a les entitats socials d’atenció a persones amb paràlisi cerebral i pluridiscapacitat”.
L’equip, format per tretze especialistes en logopèdia i psicopedagogia de deu entitats, entre les quals l’Associació AREMI, la Fundació la Muntanyeta, la Fundació l’Espiga, la Institució Balmes, Nexe Fundació, Esclat Grup Social, Prodis, Fundació ASPACE Catalunya, Fundació El Maresme i ASPACE Coruña, subratlla la importància d’aquestes eines per millorar l’estandardització de les avaluacions en persones amb dificultats de comunicació.
El projecte Talento ASPACE, impulsat per la Confederación ASPACE des de 2016, busca generar coneixement especialitzat en paràlisi cerebral i pluridiscapacitat i difondre’l entre els professionals del sector. A Catalunya, la FEPCCAT coordina aquest projecte a través de quatre grups centrats en Sistemes de Comunicació, Alimentació i Deglució, Tractaments i Teràpies, i Envelliment. Aquesta iniciativa compta amb el suport del Grup Social ONCE i el Departament de Drets Socials i Inclusió.
Segons dades del sector, el 98% de les persones amb paràlisi cerebral i pluridiscapacitat tenen dificultats d’articulació (disàrtria), i una de cada quatre no disposa de comunicació oral. Els SAAC són fonamentals per garantir el dret a la comunicació d’aquestes persones, permetent formes alternatives d’expressió i trencant les barreres comunicatives amb què es troben.