La Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS) va presentar ahir la guia ‘Com fer accessible el teu pla de voluntariat’, que vol ser una eina per donar elements i recursos per incorporar persones als equips de voluntariat des d’una perspectiva accessible i inclusiva.
En l’acte de presentació, conduït per la periodista Mònica Terribas, hi van assistir més d’un centenar d’entitats. “El voluntariat pot ser un espai per a tothom. Moltes entitats no és que no ho vulguin, sinó que potser els falta la figura de coordinació i també formació per fer-ho realitat”, va apuntar Esther Prats, tècnica de la FCVS de la província de Barcelona i coautora de la guia, juntament amb Aurora Lonetto, tècnica de l’Àrea de salut i comunitat de la FCVS.
El dret de la ciutadania a la participació i, concretament, la seva aportació a través del voluntariat és el punt de partida de la guia. “Hem de construir la cultura del voluntariat. Ha de ser un treball sense pausa, però sense pressa per arribar a garantir aquesta participació de la qual parlem”, va indicar Lonetto. També es donen idees i propostes pel que fa a la formació del voluntariat partint de la premissa que l’accessibilitat és la clau i no només en el cas de persones amb discapacitat, sinó també en el de persones d’orígens diversos que potser el seu obstacle és que no dominen la llengua.
De la mateixa manera es recomana a les entitats que les persones responsables de voluntariat tinguin una bona formació sobre l’atenció a la diversitat. I també s’assenyala la importància que l’entitat reconegui aquesta figura de responsable de voluntariat com a element clau per una bona gestió dels equips de persones voluntàries.
En la presentació s’han conegut les experiències de dues entitats que ja treballen l’aspecte del voluntariat inclusiu. Olívia Ortega, coordinadora de voluntariat del Centre de Promoció Social Francesc Palau del Prat de Llobregat, va destacar que “quan tothom es troba en el mateix pla és quan veritablement la gent se sent comunitat”, mentre que Míriam Bonet, coordinadora de voluntariat del Grup Sant Pere Claver, va subratllar que “un dels principals elements és saber acompanyar, perquè per molt fàcil que sembli fer una cosa no ho és per a tothom”.
Un treball en xarxa
La guia presentada ahir complementa el treball ‘Voluntariat Social. Manual de gestió’, publicat per la Federació Catalana de Voluntariat Social l’any 2016.
Es tracta d’un treball fet en xarxa en el que hi han participat una cinquantena d’entitats socials, federacions, xarxes d’acció i també persones voluntàries. També hi ha col·laborat l’Associació Lectura Fàcil per fer un material comprensible per a totes les persones que el llegeixin.
Es calcula que a Catalunya hi ha prop de 24.000 entitats socials, amb unes 510.000 persones voluntàries, segons dades de ‘L’Informe de l’associacionisme i el voluntariat a Catalunya 2018’, elaborat pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies.