Dimarts, 20 febrer 2024
IniciRECERCA I TECNOLOGIALa depressió augmenta la càrrega de la malaltia neurològica en limitar la...

La depressió augmenta la càrrega de la malaltia neurològica en limitar la resposta al tractament

Segons un recent article publicat a la revista ‘Brain Sciences’

efectes de la depressió en la malaltia neurològica
Especialistes analitzen proves neurològuiques // Foto: 123RF/zinkevych

La depressió augmenta la càrrega de la malaltia neurològica en limitar la resposta al tractament, augmentar la discapacitat, reduir la qualitat de vida i elevar les taxes de mortalitat, segons l’article ‘Depressió a les principals malalties neurodegeneratives i accidents cerebrovasculars. Una revisió crítica de les similituds i diferències entre trastorns neurològics’ publicat a la revista ‘Brain Sciences’.

La depressió en el context de les malalties neurològiques sol estar “infravalorada i infratratada”, i presenta reptes en el diagnòstic a causa de l’heterogeneïtat dels símptomes i de la seva possible confusió amb altres malalties, segons afirma la revisió.

A més, la depressió i l’ansietat són comorbiditats psiquiàtriques prevalents en els trastorns neurològics, amb un impacte substancial tant entre els qui les tenen com en els seus cuidadors.

Així, entre un 30 i un 50% de les persones que tenen una malaltia neurològica també pateixen depressió. Igualment, els trastorns neurològics i la depressió poden compartir processos fisiopatològics i, en algunes malalties, com l’Alzheimer, l’epilèpsia o l’accident cerebrovascular, hi ha una relació bidireccional amb la depressió, de manera que aquesta és un factor de risc per a certs trastorns neurològics i viceversa.

“Aquesta relació vol dir que, en molts d’aquests pacients, la depressió és secundària a la disfunció pròpia de xarxes neuronals que estan afectades per la malaltia neurològica pròpia”, va afirmar el neuròleg de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau i un dels autors de l’article, Javier Pagonabarraga.

Si la depressió no es detecta ni es tracta juntament amb el trastorn neurològic, pot provocar la persistència dels símptomes i una discapacitat més gran, segons exposa l’estudi. El tractament de la depressió en aquestes malalties requereix un enfocament que contempli tant els aspectes neurològics com els psiquiàtrics i psicològics, que ha de passar per estratègies integradores amb intervencions farmacològiques i no farmacològiques.

Per al doctor, “la depressió està infradiagnosticada perquè molts neuròlegs encara se centren en el diagnòstic de la malaltia neurològica i comprenen la depressió només com una dificultat dʻadaptació a la malaltia neurològica”.

Per això, va afegir que, potser, “manca aquesta comprensió que els símptomes de la depressió estan causats per la mateixa disfunció dels circuits cerebrals”. En aquest sentit, els neuròlegs han de reconèixer els símptomes, fer un diagnòstic i iniciar la teràpia de forma precoç, segons posa de manifest aquest article.

D’altra banda, els símptomes neuropsiquiàtrics a la malaltia de Parkinson (EP) contribueixen més a la discapacitat, a pitjor qualitat de vida ia més càrrega per als cuidadors que els símptomes motors, tal com reflecteix la revisió publicada. Per tant, l’inici del tractament per als símptomes depressius a l’EP és “crucial”, expressa l’estudi.

De la mateixa manera, la depressió és el trastorn afectiu més freqüent després d’un ictus i afecta la rehabilitació posterior, la qualitat de vida, la mortalitat i la discapacitat. La depressió post-ictus (DPI) pot passar en una de cada tres persones amb ictus, aproximadament, i roman estable fins a 10 anys després de l’ictus, segons va concloure l’anàlisi.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

SERVIMEDIA
SERVIMEDIA
© SERVIMEDIA. Aquesta informació és propietat de Servimedia. Només pot ser difosa pels clients d'aquesta agència de notícies citant Servimedia com a autor o font. Tots els drets reservats. Queda prohibida la distribució i la comunicació pública per tercers mitjançant qualsevol via o suport.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content