Més d’un centenar de persones, usuàries dels serveis de la fundació AMPANS, han participat a la trobada de Clubs de Lectura Fàcil del Bages, organitzada per la Xarxa de Biblioteques de la Diputació de Barcelona al Bages i AMPANS. La trobada s’ha celebrat per segon any consecutiu a l’auditori de la biblioteca Ateneu Les Bases de Manresa.
En paraules del president d’AMPANS, Lluís Sánchez, els Clubs de Lectura Fàcil són un “gran exemple en el qual la societat s’ha d’emmirallar. Acosten la cultura a tothom, faciliten recursos adaptats a persones amb discapacitat però també a d’altres persones que poden tenir dificultats lectores, i promou la inclusió social”.
I és que aquests espais, que van néixer a la comarca del Bages l’any 2014, han demostrat ser una iniciativa inclusiva i cultural de gran valor.
Amb 10 clubs en funcionament a dia d’avui, repartits per diversos municipis del Bages, apleguen a prop d’un centenar de participants. La seva tasca principal és acostar la lectura a persones amb diversitat funcional, ja sigui per discapacitat intel·lectual o per altres dificultats lectores.
Aquest any, amb motiu de Manresa Ciutat Europea de l’Esport, la lectura triada ha estat “Sense barreres: sis experiències d’esport adaptat” d’Elisabet Serra i Laia Vidal, editat per La Mar de Fàcil Editorial (2020). El llibre explica sis experiències vitals i esportives de persones amb discapacitat, explicades en primera persona. Són els testimonis de superació personal de Xavi Porras, Yolanda Hernández, Joan Pahisa, Antoni Carbonell, José Luis Layola i Comkedem, entitat que agrupa infants i joves de 7 a 25 anys amb discapacitat física.
La trobada ha comptat amb la participació de les autores del llibre, Elisabet Serra i Laia Vidal, i un dels seus protagonistes, Joan Pahisa, escriptor, orador i fanàtic de l’esport, que ha explicat la seva experiència personal. Els lectors dels clubs de Lectura Fàcil han pogut dialogar amb tots ells al voltant del llibre.
Gràcies a la utilització de textos adaptats al mètode Lectura Fàcil, els participants poden gaudir de la literatura i compartir les seves impressions en un entorn amable i acollidor. Això els permet no només desenvolupar habilitats lectores, sinó també potenciar la seva autonomia, autoestima i expressió personal.
A més de l’aspecte lector, els Clubs de Lectura Fàcil també fomenten la cohesió social i la creació de vincles entre els seus membres. Són espais de trobada on es pot debatre sobre els llibres llegits, però també sobre temes d’actualitat o experiències personals.