22.6 C
Barcelona
Dijous,28maig,2020
Inici Entrevistes Jaume Marcé: “La natació adaptada a Catalunya està pujant amb força”

Jaume Marcé: “La natació adaptada a Catalunya està pujant amb força”

jaume marce natació adaptada
Jaume Marce (centre) amb Núria Marquès, Antoni Ponce, Oscar Salguero i Marian Polo // Foto: FCEDF

Durant les setmanes de confinament vam entrevistar a Jaume Marcé, actual entrenador dels nedadors i nedadores paralímpics Núria Marquès, Antoni Ponce, Oscar Salguero i Marian Polo. Jaume és l’entrenador més destacat de la natació adaptada, on va començar la temporada 1998-1999. 

Des de la temporada 2006-2007 és entrenador del CAR de Sant Cugat pel Comité Paralímpic Espanyol, i també coordinador de les jornades de Promoció i Tecnificació d’esport adaptat a Catalunya. Ha participat en totes les competicions internacionals i en 5 Jocs Paralímpics on, els nedadors entrenats per ell, han aconseguit 15 medalles (3 ors, 7 plates i 5 bronces). Actualment, a més, també és el Director Tècnic de la Federació Catalana de Cecs

Jaume, ens trobem amb una situació excepcional com és el virus COVID-19 i amb totes les instal.lacions esportives tancades. Com afecta això als nedadors que entrenes al CAR de Sant Cugat? Quines rutines d’entrenaments poden fer a les seves cases?

Ara per ara, l’únic que podem fer es preservar la salut. Els nedadors de moment sol tenen una opció, que es quedar-se a casa, i ens tenim que adaptar. Com està tancat el CAR, nosaltres a nivell de rendiment esportiu, ho notem molt, perquè el nostre medi és l’aigua.

El Comité Paralímpic Espanyol ha cedit un material perquè puguem tenir més eines per passar el confinament. De moment enviem les rutines a casa, i fem un seguiment via, email, whatsapp, videotrucades…

Ells fan les rutines perquè en la tornada a l’activitat tinguin un bon nivell, i que no parteixin d’un estat de forma que no sigui l’adequat. Nosaltres al necessitar el medi aquàtic per entrenar, enseguida es perden las sensacions, però com ja he dit abans, ara toca de moment entrenar a casa i així ho farem fins que no ens donin un altre opció.

Hi han moltes competicions esportives que ja s’han cancel.lat o suspès per més endavant, la més destacada són els Jocs Paralímpics, què penses de les noves dates?

Les noves dates dels JJPP son bones. Ara fa falta que es normalitzi aquesta situació, i que puguem desenvolupar totes les activitats diàries amb normalitat. A veure com queda tot, perquè fins que no es controli el Coronavirus, no podrem normalitzar dita situació.

Quins són els objectius dels “teus” nedadors per aquests JJPP?

De moment els objectius son que aquest estat s’acabi, es normalitzi tot, i aleshores puguem fer tots “vida normal” i després amb els nedadors que tinc de la FCEDF lluitarem per estar en als pòdiums de les seves proves principals.

Més enllà de la natació d’alt nivell, quin és el nivell actual de la natació adaptada a Catalunya i, com veus, als joves valors d’aquest esport?

La natació adaptada a Catalunya està pujant amb força, per volum de nedadors hi han Clubs que estan fent una bona feina juntament amb les Federacions catalanes. Hem tingut una generació de joves que han pujat amb molta força, com son la Núria Marquès i l’Oscar Salguero.

Encara queda molt de camí per endavant, però toca entre tots, seguir perquè hi hagi més clubs i que tinguin més nedadors i així que l’esport arribi a més famílies. Quant més ample siguin la piràmide, arribarem a més gent, amb el benefici que dona l’esport a tots els esportistes i al seu entorn.

Font: Federació Catalana d’Esports de Persones amb Discapacitat Física (FCEDF)

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES ENTRADES

Maite Ruiz: “La LADD està formada per persones interessades en la defensa dels drets”

Maite Ruiz, presidenta de LADD // Foto: Associació LADD Hem volgut parlar en aquesta entrevista amb Maite...

Barcelona llança un pla de xoc en salut mental per combatre els efectes de la Covid-19

Els programes de suport emocional seran vitals per superar la crisi // Foto: Salut Mental Catalunya L’Ajuntament de...

Un assaig clínic accelera la recerca de nous tractaments en malalties neurodegeneratives

L'assaig pot accelerar les vies per trobar possibles tractaments // Foto: Federació ASEM Un assaig clínic per a...

Maravillas Rojo: “Aquesta crisi ha posat de relleu la importància de la vida i les persones”

L'espai #reflexionsdefutur ha entrevistat a Maravillas Rojo // Foto: Taula Tercer Sector A partir de la crisi sanitària,...

COMENTARIS RECENTS