
Aquest mes de desembre s’ha celebrat l’acte de lliurament del premi del 24è Concurs de Treball de Recerca Josep M. Jarque. En aquesta edició, el guardó va ser atorgat a Inés Mata Valasera, alumna de l’Institut Ribera Baixa del Prat de Llobregat, pel seu treball titulat “La Trisomia al cromosoma 21 i la seva realitat social”. Aquest premi, organitzat per la Fundació Catalana Síndrome de Down (FCSD), reconeix els treballs que aprofundeixen en la comprensió i difusió de temes relacionats amb la Síndrome de Down des de l’any 2001.
La cerimònia va començar amb la presentació d’Artur Fernández, Coordinador del Servei d’Educació de la FCSD, que va llegir un text escrit per Montserrat Martínez, vídua de Josep Maria Jarque. Seguidament, Katy Trias, directora de la FCSD, va destacar la trajectòria de la fundació i l’origen d’aquest premi com a homenatge a Josep Maria Jarque.
Ignasi Puigdellívol, professor i membre del jurat, va explicar detalladament els motius que van portar el treball d’Inés Mata a ser seleccionat com a guanyador. L’estudiant va presentar els punts clau del seu projecte a través d’una exposició en format PowerPoint, detallant les hipòtesis i els resultats obtinguts en la seva recerca. A més, la seva tutora, Laura López, també va participar dedicant unes paraules de reconeixement a l’esforç i la qualitat del treball realitzat per la seva alumna.
La participació de Promoció Ciutadana i Exit21
Durant l’acte, Edgar Prat, coordinador del Servei de Comunicació i Promoció Ciutadana, va explicar la tasca d’aquest servei i els reptes que afronta, com ara la comunicació inclusiva. Posteriorment, es va destacar la col·laboració de l’Assemblea de Drets Humans Montserrat Trueta (ADHMT), que va assessorar Inés Mata durant la realització del seu treball.
Un membre de l’ADHMT va felicitar la guanyadora i va compartir les accions de l’assemblea, com ara conferències, assessoraments i l’elaboració de materials de sensibilització com el tríptic “En el Dia a dia com tu”. També es va oferir a entrevistar Inés per la plataforma Exit21, la qual publica articles i entrevistes per donar visibilitat a les persones amb Síndrome de Down. Inés va acceptar encantada la proposta.
L’acte va concloure amb la intervenció de Susana Tarapiella, directora general d’Educació Inclusiva del Departament d’Educació, que va animar els estudiants a desenvolupar més treballs de recerca sobre la Síndrome de Down. Amb aquesta iniciativa, es busca continuar fomentant la inclusió i el coneixement sobre les persones amb Trisomia 21 des de l’educació.