Unes 250 persones van poder gaudir de les diferents propostes que es van presentar aquest passat cap de setmana al XOC, la Mostra d’Arts Escèniques amb Impacte celebrada al poble de Verdú amb l’objectiu de reivindicar el talent artístic de companyies vinculades a entitats socials.
Organitzada per l’Associació Alba en col.laboració amb CRUMA, l’Escola d’Arts Escèniques de Tàrrega, XOC és un projecte finançat pels Fonts Next Generation del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
La jornada va començar a primera hora del matí amb un espai de formació amb la realització d’una càpsula formativa “Eines escèniques per l’acció social” impartida per Jaume Belló, artivista i integrador social, i monitor ocupacional i impulsor de la companyia teatral “La Màxima” de la Fundació Privada Ilersis.
Paral.lelament, l’artista Ferran Orobitg, va organitzar una formació pràctica d’arts escèniques amb alguns dels actors participants al XOC amb la voluntat de crear coneixences i compartir la passió pel teatre i l’espectacle.
El primer espectacle va arribar de la mà del grup de dansa de l’Associació Alba dirigit per la ballarina i formadora Olga Tragant. El grup de ballarins format per unes 8 persones es van transformar en exploradors i van ocupar l’espai de la plaça Major de Verdú.
A continuació l’artista Ferran Orobitg i el seu espectacle “Límits” van ocupar la plaça que va tenir una cadira de rodes elèctrica com a protagonista. Un espectacle solo de teatre físic multidisciplinar amb clown, circ, música i moviment inspirat en el llibre “L’elefant encadenat” de Jorge Bucay.
“El XOC és un espai perquè moltes persones que normalment no tenen l’espai per fer-ho puguin expressar i mostrar el seu talent artístic. Però també és un espai on reivindicar-se i alhora on poder donar un toc d’atenció a la societat sobre allò que no estem fent bé. Les arts escèniques permeten fer-ho des de l’humor, des de l’emoció i sense voler-ho acabes deixant empremta i te’n vas a casa amb una bona sacsejada que et fa pensar”, explica Míriam Arnaz, dinamitzadora cultural de l’Associació Alba i organitzadora del XOC.
Al migdia hi va haver un dinar popular i a partir de les 17:30h va arribar el gruix més important d’espectacles que van omplir una de les plantes de l’Antic Museu de Verdú transformat en teatre per l’ocasió.
La Companyia Alba Jussà formada per unes 14 persones i dirigida per Eduard Muntada va obrir la sessió de la tarda amb una proposta poètica i juganera a través d’enumerar una mateixa paraula i els seus diferents significats. L’expressivitat humorística dels actors van fer riure al públic i aplaudir l’eloqüència de la proposta artística.
Seguidament, la Cia La Màxima vinculada a la Fundació Ilersis amb l’obra “Els Titelles del Sr Gort” dirigida per Jaume Belló, va portar a l’escenari a 8 lladregots que sense parlar i fent servir només la mímica i l’expressió corporal van traslladar al públic a un museu i a un intent de robatori.
A continuació la Cia Lo Niu de la Fundació Tutelar Alosa amb l’obra “Històries de paper” dirigida per La Baldufa Teatre va omplir l’emoció a l’improvisat teatre a partir de cartes basades en experiències reals que relataven relacions d’amor, d’enuig o de pèrdua.
Després de la pausa va arribar el torn de les dues companyies vinculades a l’Associació Alba i que estan dirigides per Guillem Fuster de CRUMA. La Companyia Els Invencibles amb l’obra “Vota’m”
de temàtica d’actualitat va fer riure a tot el públic amb una crítica a la classe política i al “circ” que hi ha al voltant de les campanyes electorals.
I finalment la Companyia de teatre de l’Espígol amb l’obra “Keloké” van fer un homenatge a un dels seus companys que els va deixar l’any passat per una mort sobtada i que van recordar amb humor, tendresa i emoció.