‘Cuerpo Escombro’ és una comèdia d’embolic escrita i dirigida per Curro Velázquez. El director va pensar que ja era el moment d’abordar la discapacitat al cinema ‘sense tant drama’. Va optar pel llenguatge del sentit de l’humor per mostrar a l’espectador una realitat com, gairebé totes, plena de clarianes i fosques.
Aquest divendres s’estrena a tots els cinemes comercials d’Espanya una pel·lícula rodada íntegrament a Bilbao i que compta amb Dani Rovira com a protagonista. Relata les vicissituds de Javier (Rovira) per trobar feina i com es deixa embaucar pel seu germà Fermín (Ernesto Sevilla) per fer-se passar per una persona amb paràlisi cerebral i aconseguir, així, el lloc que necessita desesperadament.
“És la història d’una gran mentida, cosa que ja de per si és un tema universal. Perquè… Qui no ha mentit mai?”, comenta el director de la pel·lícula en una entrevista a Servimedia. Curro Velázquez, director de ‘Que baje Dios y lo vea’ i guionista i productor executiu de ‘Fuga de cerebros’, es mostra convençut que a la ficció “els personatges amb discapacitat no només han d’estar en els drames, també poden estar en una comèdia i va ser on va començar tot”.
Humor, amor i discapacitat
La trama es complica encara més quan a l’equació a la discapacitat se li suma el factor amor perquè el protagonista s’enamora del seu cap. “Al final es produeix una evolució del personatge, un procés d´aprenentatge i acaba entenent què significa posar-se al lloc de l´altre en un autèntic exercici d´empatia”, explica Velázquez. Les situacions més gamberres i sorprenents se succeeixen vertiginosament i deriven en un conflicte seriós que condueix a la reflexió sobre l’acceptació de l’altre i la visibilitat de les persones amb discapacitat.
“Sempre que apareix la discapacitat al cinema es parla de fins socials, però la comèdia és un vehicle perfectament vàlid per explicar coses importants”, assevera el seu autor. Després d’haver dirigit diversos projectes protagonitzats per persones amb discapacitat, el director i el guionista d’aquesta història ha sabut trobar el punt perfecte per parlar sobre la discapacitat de manera natural, amb humor i sense ofendre ningú.
“Aquesta pel·lícula és el resultat d’un camí que he recorregut i on he après coses que ara he plasmat a ‘Cos Barro’. Aquests petits detalls, aquest to de comèdia amb què t’estàs rient, però, d’altra banda, t’estic explicant una cosa important, és la que he anat construint aquests anys”.
Precisament, un dels actors que repeteix treballant sota les ordres de Curro Velázquez és Juan Manuel Montilla, El Langui, que assegura que a ell sempre li ha ajudat molt “el sentit de l’humor”. “Quan hom aprèn a riure’s de si mateix comença a comprendre’s ia conèixer coses que abans no sabia. A més, ja li ho estàs posant difícil al davant quan ve a ofendre’t o fer-te mal no”, reconeix en declaracions a Servimedia.
El director de ‘Cuerpo Escombro’ insisteix que ha estat una feina feta amb molta cura i cura, “des de l’afecte i el respecte”. “Vam fer una passada prèvia de la pel·lícula per a un públic amb discapacitat”. El Langui afegeix que, a través de la pel·lícula, es pretén posar el focus “sobre aquestes persones que, encara que sembli estrany, encara avui quan veuen una persona amb discapacitat se senyen o exclamen Pobrets! Quins malits! o Quina pena!”.
Darrere d’aquest projecte hi ha la productora cinematogràfica de Campeones i Campeonex, Morena Films. A més, la història compta amb una banda sonora composta pel cantautor el Kanka que ja és pràcticament un himne a la inclusió. L’artista malagueny compon i interpreta “una cançó d’apoderament i visibilització”, com ell l’ha descrit, “al mateix temps festiva i divertida”. Parafrasejant la seva lletra, ‘Cuerpo Escombro’ és la història de tot aquell que “No és normal… És millor”.