Els centres de salut mental de Catalunya van registrar el rècord de visites durant l’any 2017

Segons l’informe Central de Resultats amb un total de 235.189 persones

gràfica visites cenres salut mental catalunya rècord
Gràfica que mostra un augment constant de visites als centres de salut mental // Foto: gencat

Segons l’informe sobre Dades de Salut Mental i Addiccions 2017 que es va donar a conèixer a Tarragona el passat 14 de setembre, el 2017 va ser l’any amb més visites als centres de salut mental de Catalunya.

Així els centres de  salut mental de Catalunya van atendre al 2017 un total de 235.189 persones (168.688 als centres d’adults i 66.501 als centres infantojuvenils). El perfil de persones usuàries dels centres de salut mental son majoritàriament dones, mentre que un 14% tenen un nivell econòmic baix, una precarietat que influeix més en l’àmbit de la salut mental que en d’altres àmbits sanitaris.

BANER_300X250

Altres indicadors que reflexa la Central de Resultats respecte a les dades de salut mental en la població adulta són:

 • Els serveis d’atenció ambulatòria d’adults compten amb 75 centres de salut mental d’adults (CSMA) que durant l’any 2017 van atendre més de 168.688 persones.
 • La mitjana de visites anuals per persona atesa va ser de 6,5, amb una mitjana de 6,0 visites en les dones i 7,2 en els homes.
 • La depressió és novament el diagnòstic més freqüent, present en una tercera part dels pacients atesos (39,4% en dones i 23,7% en homes). Si bé l’esquizofrènia va ser el diagnòstic que va generar una mitjana de visites més elevada (13,4 visites), aquesta dada és 1 punt inferior a la mitjana de visites de l’any 2016.
 • Les dades mostren que més d’una tercera part dels pacients atesos (37,3%: 34,2% en dones i 41,8% en homes) pateix algun trastorn mental greu (TMG), xifra que ha mantingut una tendència creixent interrompuda com a mínim des del 2011.

Respecte a la població infantojuvenil, els indicadors més destacats són:

 • Els serveis d’atenció ambulatòria infantil i juvenil compten amb 58 centres (CSMIJ) que durant l’any 2017 van atendre 66.501 persones.
 • Els nens representen el 63,6% del total de persones usuàries i les nenes el 36,4%.
 • La mitjana de visites per pacient va ser de 6,3.
 • Els trastorns d’adaptació, seguits del trastorn per dèficit d’atenció i hiperactivitat (TDAH), són els més freqüents entre les nenes, amb presència en el 25,8% i el 18,2% dels casos, respectivament.
 • Entre els nens, el diagnòstic més freqüent és el TDAH, present en el 32,3% dels casos. Els diagnòstics que més creixement han registrat en els darrers tres anys han estat el trastorn de l’espectre autista (TEA) i els trastorns de conducta.
 • La proporció de pacients amb trastorn mental greu (TMG) va ser del 14,9% en els CSMIJ, menys de la meitat que en els CSMA.
 • Únicament el 57,1% dels pacients amb TMG que van deixar d’atendre’s en un CSMIJ i que, per motius d’edat, haurien de derivar-se a un CSMA van rebre seguiment per part del CSMA.

L’informe Central de Resultats. Àmbit de salut mental i addiccions Dades 2017 es fa a partir de les dades dels centres de salut mental d’adults i infantojuvenils, recollides pel Departament de Salut, l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (Aquas), recollides per l’Observatori del Sistema de Salut de Catalunya.

banner_dental

Sigues el primer a opinar

Deixa un comentari

La vostra adreça de correu no serà publicada


*