Dimarts, 20 febrer 2024
IniciDRETSEl TSJC anul·la una licitació de la Generalitat per considerar-la discriminatòria contra...

El TSJC anul·la una licitació de la Generalitat per considerar-la discriminatòria contra les persones amb discapacitat

La Confederació guanya el recurs presentat contra l’Administració perquè negava el dret a presentar-se a les entitats d’inserció laboral de col·lectius vulnerables

TSJC anul·la licitació serveis Generalitat
La justícia ha donat la raó al recurs presentat per La Confederació // Foto: Plena Inclusión

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), a través de la seva sala del contenciós administratiu, ha declarat nul·la la licitació d’un servei de jardineria de la Biblioteca Carles Rahola de Girona, convocada pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, per considerar-la discriminatoria envers les persones amb discapacitat. Segons la sentència, el concurs va impedir que les entitats d’inserció laboral de persones amb discapacitat i altres col·lectius vulnerables (centres especials de treball i empreses d’inserció) hi poguessin participar.

Aquesta licitació, corresponent a l’any 2022, va introduir un canvi respecte a les anteriors convocatòries que va excloure les entitats d’inserció laboral que havien prestat el servei fins llavors. Entre elles, la Fundació Drissa, una entitat gironina que treballa per la inserció laboral de persones amb problemes de salut mental. El Departament de Cultura va justificar aquesta exclusió al·legant “qüestions tècniques i per raons de qualsevol risc laboral de les persones amb discapacitat”, sense valorar la possibilitat d’oferir els suports necessaris per garantir l’accessibilitat al servei.

La sala del contenciós administratiu del TSJC ha estimat el recurs presentat per La Confederació, una organització que defensa els drets de les persones amb discapacitat, i ha anul·lat la licitació per vulnerar la Llei de Contractes del Sector Públic, la Constitució Espanyola, la Carta dels Drets Fonamentals de la Unió Europea i la Convenció sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat. La Confederació ha expressat la seva satisfacció per aquesta resolució judicial que reconeix els drets de les persones amb discapacitat.

El TSJC ha donat la raó a la Fundació Drissa en el seu recurs contra una licitació de l’Ajuntament de Girona que excloia a les entitats socials que treballen amb persones amb discapacitat. Segons el tribunal, aquesta exclusió vulnera el principi d’igualtat de tracte i no té cap fonament legal. El tribunal també ha ordenat a l’Administració que elimini el terme “discapacitats” dels seus documents i que utilitzi el de “persones amb discapacitat”.

La Fundació Drissa celebra la sentència i la considera una oportunitat per conscienciar sobre la situació del col·lectiu de persones amb discapacitat i per exigir el respecte als seus drets. “És un triomf que ens anima a seguir lluitant per la inclusió laboral i social de les persones amb discapacitat i a denunciar qualsevol discriminació que puguem patir”, ha declarat.

El precedent de l’Ajuntament de Vilabrareix

Aquest recurs resolt a favor de La Confederació, no és el primer que l’entitat presenta en defensa dels interessos del Tercer Sector Social de Catalunya. L’any 2021 va interposar una denúncia davant el Tribunal Català de Contractes del Sector Públic (TCSP) contra el plec de clàusules del servei de jardineria de Vilablareix. Aquest tribunal va donar la raó a La Confederació en dos aspectes: la subrogació del personal amb discapacitat que treballava en l’anterior contracte i el reconeixement del seu cost econòmic. En canvi, va rebutjar la petició de La Confederació de que la divisió en lots del contracte vulnerava els drets de les persones amb discapacitat.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content